ClickCease
  • +359 8998 779 97
  • Нови Искър, Ул. Герой №1

Какви видове оранжерии има и как да си изберем?

Когато сте решили да си купите или построите собствена оранжерия, то най-важното за нея е да получава цялата налична слънчева светлина. Има много фактори, които трябва да се вземат предвид, но на първо място, трябва да изберете правилната структура.

След като изчетете тази статия ще научите повече за различните видове, заедно с техните предимства и недостатъци. Написахме статията максимално обективно като се абстрахираме от това, че ние предлагаме оранжерии. Днес искаме да сме ви максимално полезни, така че се настанете добре, защото започваме!

Всичките домашни парници могат да бъдат разделени на два вида – прикрепени и самостоятелни. Впоследствие всяка от тези структури се предлага в различни форми и стилове.

Вероятно най-трудното решение, което ще трябва да вземете, е това дали да се спрете на прикрепена или самостоятелна оранжерия.

Каква е прикрепената оранжерия?

Прикрепеният вид, както подсказва името му, е свързан със сградата. Един от поразителните плюсове на този вид е използването на по-малко строителни материали, отколкото е необходимо за свободностояща конструкция.

Също така, инструментите за отопление и вентилация могат да се използват за поддържане на вашия дом. Този вид обаче идва с основен недостатък – трудно е да се контролира температурата вътре.

Освен това сградата може да прави сянка и да ограничи светлината, необходима на растенията. Можете да получите прикрепена конструкция в две форми: наклонена и равномерна.

Наклонена или прикачена за къщата?

Прикрепената оранжерия обикновено е разположена от южната страна и билото на покрива се свързва със сградата. Този тип парник е лесен за конструиране и евтин за отопление, особено ако живеете в студен район.

От друга страна, оранжерията с наклон осигурява повече пространство за растеж на растенията. 

Недостатък обаче са действителните разходи за сградата и отоплението на конструкцията в сравнение с прикрепената.

Разбира се, ако прецените можете да инвестирате същите пари в самостоятелна оранжерия. Не забравяйте обаче, че водата и електричеството са лесно достъпни, когато оранжерията е в сградата.

В обобщение, както прикрепените парникови конструкции, така и наклоненият тип, се сблъскват със същия проблем – засенчването. То обикновенно идва от къщата и води до намаляване на слънчевата светлина.

Young woman gardener at farm greenhouse.

Прикрепена за прозорец конструкция

Това е много нестандартен тип конструкция. Идеята при нея е, че оранжерията е прикрепена към рамката на прозореца от южната стена на къщата.

Това е добър вариант за градинар с ограничено пространство или за някой, който живее в апартамент и иска да отглежда някои билки през цялата година. Освен това структурата е много малка и компактна, лесна за отопление и евтина за поддръжка.

Свободен парник

Самостоятелният парник е отделна конструкция, която е направена от странични стени, крайни стени и има покрив. В сравнение с прикрепения вариант, свободно стояща структура осигурява повече пространство за отглеждане на различни растения, позволява повече слънчева светлина и околната среда е по-лесна за контролиране.

Подобно на останалите типове, самостоятелно стоящата оранжерия може да бъде с равномерна и наклонена форма. 

КАКВА Е НАЙ-ДОБРАТА ФОРМА ЗА ПАРНИК?

Най-добрата форма е индивидуална за всеки и зависи изцяло от вашите нужди – дали искате да отглеждате високи растения или се нуждаете от различни зони за отглеждане на различни семена. В държава като България, където вали сняг, парниците с готическа форма са най-добрите варианти, тъй като те могат да понасят големи натоварвания от сняг и са по-лесни за почистване.

Inside of a greenhouse in botanical garden

Равно разпределена

Конструкцията се характеризира с еднакво големи греди, покрив и самоносеща конструкция. Това е самостоятелна оранжерия с равномерна дължина.

Нещото, което хваща окото е, че можете да избирате между два различни вида стъкла – 3 мм закалено стъкло и 10 мм поликарбонатно стъкло.

Можете лесно да разпознаете структура с равномерно разположение по традиционен фронтон (триъгълник между страните на скатния покрив). Това е най-често срещаният тип парник, тъй като използва максималното количество слънчева светлина.

Също така, много пространство позволява да се отглеждат широка гама от растения, като същевременно се поддържат най-добрите условия. Въпреки това, типът с равномерно разположение обикновено изисква стъклени панели от пода до тавана и алуминиева рамка за допълнителна опора.

Неизравнена оранжерия

Това е пълна противоположност на типа с равномерно разположение, тъй като гредите са неравномерни и конструкцията не се самоподдържа. Тя е идеална за изграждане върху хълм например.

Предимството ѝ е в максимизирането на слънчевата светлина, но недостатъкът е в трудността да се работи в нея поради ограниченото пространство вътре в нея.

Куонсет вариант

Тази структура се характеризира с извит покрив и дизайн в стил военна хижа. Обикновено обръчите са изработени от алуминиеви или PVC тръби и са остъклени с полиетиленово фолио или панели за по-добра изолация. С прости думи – пластмасовото фолио е опънато през поредица метални обръчи.

Hoophouse оранжерия

Страничните стени са настроени доста ниско, което ограничава пространството за съхранение и пространството за главата, когато сте вътре. Това е може би най-евтиният и лесен тип за изграждане, затова много хора изграждат подобни парници самостоятелно. Ще е лесно ако имате дори малък опит в сферата.

Характерният външен вид на обръч е много полезен за оттегляне на натрупването на сняг и вода отгоре. Добре е за ниско растящи култури като маруля или ягоди. Препоръчва се обаче да го използвате за отглеждане на домати и краставици.

Обръчът обаче не трябва да е евтин! Ако сте привърженик на формата на обръч ще искате да инвестирате в качествен материал. Може да ви излезне солено, но с времето ще бъдете благодарни щом видите първите резултати.

Трябва да се научите да контролирате температурата

Вече имате предимство с контрола на температурата на вашата градина, като използвате оранжерия, но независимо от това, което отглеждате, трябва да помислите за електрически или газов нагревател за удължаване на вашия вегетационен период през зимните месеци или изпарителна охладителна система, за да преминете през летните месеци в зависимост от това къде живеете.

През топлите месеци трябва да се поддържа по-хладна температура, за да оцелеят растенията. Влагата в оранжерията е почти винаги близо до върха поради обема на зеленината. Листата обикновено извършват метод, наречен транспирация, при който те отделят влага в околната среда от порите в екстериора си.

Важно е да „убедите“ вашите растения, че се намират в различен климат. Парниците са предназначени да улавят топлината от слънцето. Ако никой не променя температурата вътре, тя ще продължи да се покачва или спада в зависимост от времето.

Собствената му среда е уникално зависима от вас. Трябва да се уверите, че какъвто и нагревател / охладител да закупите, то той е икономичен, за да намалите сметките си.

Изпарителното охлаждане помага за регулиране на температурата и работи за връщане на влагата. Той работи перфектно в среда, където атмосферата е гореща и суха, подобно на места като Аризона, Колорадо и Калифорния.

Отоплителната система трябва да бъде ефективна, за да поддържа желаната температура през деня и през нощта. Програмируем нагревател с автоматизирани таймери е необходим, ако температурата обикновено падне под определен период. Експертите по градинарство също съветват, че тези нагреватели са полезни за размножаване на семена и за разсад в студено време. Можете дори да изберете размножителни отоплителни постелки, за да намалите допълнително сметките си за енергия.

Working in a greenhouse

Поливане

Има определени системи и техники за поливане в зависимост от вашите растения, но основните правила за оранжерийно градинарство за начинаещи диктуват, че разбирате нуждите от вода на всяко растение, което възнамерявате да отглеждате. Вместо да поливате реколтата си, като използвате общ график, научете какво е необходимо, за да сте сигурни, че не прекалявате или не давате достатъчно на вашите култури.

Не всяко растение изисква еднакъв обем или честота на водата. Прекаленото или недостатъчно поливане може да създаде проблеми при растенията. Преливането не се случва, когато на вашето растение се дават огромни количества вода наведнъж. Това се случва, когато водата се предоставя на растението твърде често, преди почвата да има възможност за оттичане. За да спрете това, можете да инсталирате капкова система, която може да се използва за регулиране на по-големи или по-малки потоци вода направо към саксии или равни площи. Можете да настроите този вид вода с таймер и манометър.

И така, вече знаете много повече за парниците и как да се грижите за тях! Време е да си купите или построите собствена оранжерия и да започнете да й се наслаждавате! 

ПАРНИК БГ е лидерът с оранжерии на българския пазар! Свържете се с нас, за да ви предоставим експертна консултация от каква оранжерия се нуждаете!