ClickCease
  • +359 8998 779 97
  • Нови Искър, Ул. Герой №1

Какво представлява поликарбонатът и какви са неговите предимства?

Градинарството става все по-предпочитано, заради многото ползи, които носи за здравето. Много градинари в крайна сметка решават да си направят оранжерия, в която да се простира тяхната реколта. Това им позволява да отглеждат култури за по-дълъг период от време, отколкото би им отнело ако са на открито. Това може също да означава, че други култури, които изискват по-горещи условия на отглеждане, могат да се засаждат и отглеждат по-успешно.

Хората сме много по-близки до растенията, отколкото може би си представяме. Човешкото тяло е способно на фотосинтеза – процес, при който растенията сами си правят храна, използвайки слънчева светлина.

Кожата ни използва слънчева светлина, за да направи едно от най-важните хранителните вещества, от които се нуждаем: витамин D. Той е от съществено значение за буквално стотици телесни функции, като укрепването на костите и имунната система са само две от тях.

Ако обмисляте да закупите оранжерия, вероятно вече сте се сблъскали с конкретен въпрос:


Трябва ли да купите стъклена или вместо това да изберете поликарбонатна? Днес ще разберете за двата типа, за да видим дали единият е по-добър от другия и да открием какви са разликите между тях.

Често задаван въпрос

Поликарбонат срещу стъкло

Ако искате да си купите оранжерия, вие несъмнено ще трябва да предвидите бюджет за това. Първото нещо, което ще забележите при сравняване на двата варианта е, че поликарбонатът обикновено е по-евтин.

Преди време поликарбонатните оранжерии бяха много по-скъпи от стъклените. Това обаче вече не е така. В действителност качеството на поликарбоната, както и начина, по който е направен, е много по-добър и също така е по-евтин.

Плюсове и минуси на стъклените оранжерии

Основният недостатък, който веднага можем да посочим, е относителната крехкост на стъклото. Да, то е проектирано да бъде здраво и да издържи на определени въздействия, но едва ли може да  издържи на футболна топка, ритната срещу него или на клон на дърво, който е блъснат върху него по време на буря.

Разбира се, ако прозорецът се счупи, можете да направите още едно изрязване, за да го замените. Правенето на това обаче може да не е толкова лесно (или толкова евтино), колкото бихте искали. Също така ще искате да миете редовно стъклото, за да го поддържате чисто – работа, на която никой няма да се радва особено.

Едно от предимствата на избора на стъкло е, че изглежда добре. Прилича на традиционна оранжерия и осигурява отлични изолационни свойства. От другат страна обаче, трябва да имате предвид, че те са по-трудни за инсталиране. Стъклените панели ще бъдат по-крехки от останалите по своята същност.

Ако въпреки всичко сърцето ви подсказва, че имате нужда от стъкло, винаги се препоръчва закалено, защото то е по-здраво. По-скъпо е от обикновенното, но за сметка на това повишава безопасността на хората, работещи под него в случай на счупване.

Плюсове и минуси на поликарбонатните оранжерии

Що се отнася до оранжериите от поликарбонат, вече открихме, че те могат да бъдат по-евтини за вашия бюджет. Те обаче са и устойчиви на разрушаване, което означава, че е много по-вероятно да издържат на падналите клони на дърветата или летяща футболна топка. Панелите са проектирани да бъдат дълготрайни, така че дори след няколко удара от топка или други предмети и ожулвания, средната класа оранжерия все още се очаква да бъде в добра форма.

Топлозадържащите свойства на този тип оранжерии са отлични, което е добра новина за всеки плод и зеленчук, който искате да отглеждате. Ще загубите по-малко топлина през покривните панели, отколкото при стъклена оранжерия. Друго предимство е дифузията на светлината, която е много по-добра от тази със стъкло. Ако не внимавате, растенията могат да бъдат почти изгорени от слънцето, когато са под стъкло в горещ ден. Това няма да ви притеснява изобщо ако изберете по-евтиния вариант, колкото и странно да ви звучи. Той също така филтрира UV лъчите, което е друга полза за вашите растения.

Също така е много по-лесно и евтино да се намери по-голяма оранжерия от поликарбонат, отколкото стъклена с еквивалентен размер.Също така можете да използвате въображението си и да снабдите вашата оранжерия с  различни екстри, като комплекти за рафтове, решетки и работна пейка, в зависимост от нуждите, които имате.

Нека сега обърнем внимание на някои от допълнителните плюсове на поликарбоната.

Налични са всякакви форми и размери

Допълнителна полза, която трябва да се има предвид, е, че тези оранжерии се предлагат в множество форми и размери. Някои търговци дори предлагат модулен дизайн, който може да бъде удължен или намален в зависимост от това какво точно търсите.

Предвид големия брой оферти, налични днес, намирането на подходящо покрита с пластмаса оранжерия, която да отговаря на специфичните изисквания за качество и размер, не е толкова трудно. Модулният дизайн ще ви позволи да поставите такава конструкция навсякъде във вашата градина, независимо колко голяма или малка е тя.

Лесни са за поставяне

Друго съществено предимство е, че можете да инсталирате поликарбонатни оранжерии по-бързо. Ако търсите бързо сглобяване, което можете да направите сами, то този тип оранжерия обикновено отнема само един ден. 

Стъклена оранжерия с подобен размер ще изисква много повече време и усилия, като понякога дори се нуждае от професионално сглобяване, което пак е вид допълнителен разход, който може да се избегне.

Как може оранжерията от поликарбонат да промени начина, по който изглежда градината ви?

Това е добър въпрос и евентуално бихте искали да прибавите към него питането дали искате да се възползвате максимално от вашата градина. Много неща растат по-добре в по-топла среда, но за съжаление, през зимата например, не винаги се осигурява необходимата топлина.

Interior of greenhouse
Interior of greenhouse

Когато имате под ръка оранжерия от поликарбонат, можете лесно да отглеждате например домати целогодишно, заедно с чушки и дори лозя, ако желаете. Има всякакви други растения, които също се възползват от стартирането в оранжерия, тъй като те се нуждаят от по-високи температури и защита от елементите, за да започнат.

Както можете да видите, този тип оранжерия има своите предимства. С дълготрайна оранжерия като тази наблизо, вие можете да започнете да произвеждате прекрасни вкусни култури през цялата година.

Всичко зависи от вас. Ако имате достъп до добро количество качествено неизползвано стъкло, тогава аргументът на поликарбоната срещу стъклото става по-спорен. И двата материала са достатъчно добри, за да се направят хубави оранжерии, така че ако попаднете на безплатен или намален материал с прилично качество, това е голям плюс.

Оранжериите, които предлагаме са изработени от сертифицирани горещо поцинковани стоманени тръби с диаметър 3/4″, с вложен цинк 275 гр./кв.м. По дължина на оранжерията тръбите се забиват на дълбочина от 40 см., в двата края противоветрови връзки. Предлагаме капандури и амортисьори към тях. Конструкцията е изцяло изработена по наш проект в нашата производствена база, изключително издръжлива по отношение натоварване от сняг и вятър. Поликарбоната притежава производствена гаранция на UV лъчение от 10 години. Може да изработим конструкция по Ваш проект.

За начинаещи производители поликарбонатът може да е по-добрият избор. Определено изпълнява желаната функция за добро осветление и задържане на топлина по-добре от стъклото. Може да се наложи да се занимавате по-усърдно в началото, но ще изисква по-малко поддръжка с времето и ще ви позволи да се съсредоточите повече върху производството вместо постоянно да мислите за поддръжката.

Desolate greenhouse with a fencing

Заключение

Градинарството ви кани да излезете навън, да общувате с други градинари и да дадете живот на най-красивата обстановка, която сте способни да създадете .

Сред ползите от него са повишаване на  вашата физическа сила, здравето на сърцето, намаляване на теглото, спокоен сън и здрава имунна система. И това са само физиологичните ползи. Градинарството също може да култивира чувство на удовлетвореност, връзка с природата и да ви носи спокойствие.

Young happy couple farming vegetables in greenhouse

След като прочетохте всичко това остава само да изберете подходящата за вас орънжерия с помощта на специалистите от Парник БГ и да започнете приключението ,което сами ще си създадете!

А ако се нуждаете от помощ, свържете се за безплатна консултация с нашия експертен екип!