ClickCease
  • +359 8998 779 97
  • Нови Искър, Ул. Герой №1

Какво представлява полиетиленът и какви са негови предимства?

И така, какво е полиетилен? Е, вероятно сте го държали в ръцете си много пъти, независимо дали го осъзнавате или не. Това е термопластичен полимер с променлива кристална структура и ако това опререление не ви говори нищо, то не се тревожете.

Aко някога сте държали бутилка с вода, то сте имали именно полиетилен в ръцете си. Играли ли сте някога с детска играчка? Обикновено се произвеждат от полиетилен, който е най-често срещаната и популярна пластмаса в света. Пазарски чанти, пликове за хранителни стоки и дори някои бронежилетки са направени от този полимер. За такъв универсален материал е невероятно лесно да се произведе. В днешната статия ще ви разкажем в подробности за самия материал, а след това ще споделим с вас какви са предимствата от изграждането на полиетиленова оранжерия!

Plastic sheet greenhouses agricultural background

Но преди да разберете всичко това , нека да разгледаме набързо историята на полиетилена.

Преди 86 години двама химици, работещи в изследователската лаборатория на Империалните химически индиустрии, тествали множество химикали, когато направили огромно откритие, което променило историята. Те предизвикват реакция между етилен и бензалдехид, което води до восъчно бяло вещество. Бързо отиваме напред към 1953 г., когато Карл Циглер от Института на Кайзер Вилхелм изобретява полиетилен с висока плътност. Затова изобретение Циглер получава Нобелова награда в областта на химията. 

ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА ТОЛКОВА ЧЕСТО?

Причините са изключително много, но сега ще изброим най-важните.

Безопасна пластмаса

Полиетиленът е устойчив материал на разтворители пластмаса. Безопасен е за съхранение на храна и питейна вода. Само тези два факта правят тази пластмаса една от най-популярните съществуващи пластмаси, тъй като не съдържа вредни химикали. Също така е много рециклируем, но ще прочетете за това по-късно!

Той също така е изключително здрав

Както беше посочено по-рано, има много видове полиетилен. Той може да бъде промнян при изработката, за да отговаря на различни видове нужди и съответно различните нива са с различна здравина на пластмасата.

Plastic bottles

Полиетиленът е лек

Молекулното тегло на пластмасата е право пропорционално на броя на въглеродните атоми. Като се има предвид, че може да бъде направен да изпълнява същите свойства, но с по-малко тегло, това го прави много желателен за редица съоръжения.

 Притежава голяма гъвкавост

Колкото е по-лек, толкова е по-гъвкав. Когато има по-малко компактна междумолекулна структура, има повече място за пластмасата да се огъва, без да се чупи.

Притежава изолационни свойства

Полиетилените с ниска и висока плътност често се използват в системи с високо напрежение. Комуникационните кабели често са изолирани с него, и затова са тънки и леки.

Не ръждясва

Тъй като полиетиленът е влагоустойчив на пари, ръждата не може да възникне или да проникне в пластмасите. Това означава, че той издържа на атмосферни влияния, солена вода и други сурови химикали, които могат да причинят ръжда и окисляване на желязото.

Добър избор е за съхранение на опасни химикали

Почти всички разновидности на полиетилена имат висока химическа устойчивост, което означава, че горивата могат безопасно да се съхраняват вътре, заедно с други химикали във ферми или в складове.

Empty greenhouse

Предимства на полиетиленовите оранжерии 

Ако сте от хората, които мислят да инсталират или купят оранжерия, вие най-вероятно се колебаете между стъклени и полиетиленови оранжерии. Докато стъклената оранжерия е свързана със спомените от детството на всички, пластмасовата оранжерия се очертава като едно от най-големите и популярни решения на пазара.

Цел на оранжерията

Сигурни сме, че всички са знаете, че оранжерията се използва за улавяне на топли слънчеви лъчи, така че растението да може да се развива вътре в изолирана и здравословна среда. Оранжерията също така поддържа растенията защитени от екстремни метеорологични условия като студено време, дъжд или вятър навън. Като имаме това впредвид, е изключително важно да се направи правилен избор между стъкло и пластмаса. Въпреки че както стъклото, така и пластмасата изпълняват в достатъчна степен целта, много изследвания, проведени в чужбина, стигат до заключението, че полиетиленовите парници са по-полезни в сравнение със стъклените.

Greenhouse exterior on blue sky

Предимства на пластмасовите оранжерии

Икономичност: Оранжериите от пластмаса са много по-евтини в сравнение със стъклените оранжерии. Стъклените оранжерии обикновено се оказват с 40% по-скъпи в сравнение с оранжериите, които са чисто от полиетилен.

Спестяване на енергия: Различни проучвания, проведени върху оранжерии, предполагат, че оранжериите с пластмасова конструкция са по-енергийно ефективни в сравнение със стъклото. Около 30% повече енергия може да бъде спестена само чрез използване на градински пластмасови листове около оранжерията. Следователно може да се очаква да спестите много енергия, като изберете пластмасови оранжерии в задния двор или на друго място.

Лесни за конструиране и поставяне: Пластмасовите облицовки са много по-лесни за поставяне в сравнение със стъклените. Следователно това ви помага да спестите време или да се отървете от всички разочарования, които иначе трябва да преминете при изграждането на оранжерия.

Физически свойства: Стъклото е доста чувствително и чупливо, затова лесно може да се счупи. Това представлява опасност както за вас като собственик на оранжерията, така и за съоъжението като цяло. Освен това стъклото е чувствително и към температурни промени, които трябва внимателно да се наблюдават, за да се поддържат подходящите условия в оранжерията. От друга страна, в случай на използване на полиетиленови оранжерии, не е необходимо да се сблъсквате с нито един от гореспоменатите проблеми. Пластмасата има дълъг живот и е способна да оцелее в най-екстремните ситуации.

МОЖЕ ЛИ ПОЛИЕТИЛЕНЪТ ДА БЪДЕ РЕЦИКЛИРАН?

ДА! Голямо да! Той е силно рециклируем. Приема се в повечето центрове с такава цел и е един от най-лесните за рециклиране полимери. Пластмасата трябва да бъде почистена и сортирана, когато пристигне в съоръжението, за да се отстранят нежеланите отломки преди хомогенизиране. Той се раздробява, разтопява се за допълнително усъвършенстване на полимера и след това се охлажда на гранули, след което се използва в производството!

Помощ във всекидневието

Полиетиленът е, както количествено, така и качествено, най-важният клас опаковъчен материал, както за хранителни, така и за нехранителни приложения. Причините за неговия успех и бързо нарастващият дял в технологията за опаковане са многобройни. Полимерните материали са доста разнообразни и универсални. Те могат да бъдат гъвкави или твърди, прозрачни или непрозрачни, термореактивни или термопластични (термо запечатващи се), доста кристални или практически аморфни. Те могат да бъдат създадени в много различни форми и размери. Като правило, материалите от полиетилен са много по-евтини от метала или стъклото и със сигурност много по-леки. Изключително подходящи са за прилагане на съвременни технологии за опаковане като модифицирана атмосфера , активни и „интелигентни“ опаковки.

Aerial panorama greenhouses in the Almerimar, Spain, at sunset

Транспортните свойства са най-задълбоченият аспект на опаковъчните материали за храни. За разлика от метала или стъклото, те са пропускливи за малки молекули в по-голяма или по-малка степен. Две последици от това свойство представляват особен интерес, а именно пропускливостта на опаковката за газове и пари (особено за кислород и водни пари) и миграцията на вещества с ниско молекулно тегло от опаковката към храната (мономери, стабилизатори, пластификатори) или от храната до опаковъчния материал и навън (ароматни компоненти). Ако сте имали пластмасова кутийка в която сте си държали обяда за училище, то вероятно си спомняте, че е имало миризма по нея от самата храна.

Заключение

След като разбрахте за различните видове полиетилен, нека обобщим предимствата които притежава той.

Притежава устойчивост на удар: Едно от най-големите предимства на използването му е, че той е устойчив на удар. Това го прави чудесен при конструкцията на оранжерии.

Устойчивост на корозия: Както вече разбрахте от тази статия, полиетиленът е устойчив на корозия. Няма нужда да се притеснявате за щети, причинени от окисляване и други химични реакции. Това го прави отличен избор за по-големи конструкции от всякакъв вид, включително и парници.

Лесен за почистване: Това е друго огромно предимство на използването на този материал. Вместо да се нуждаете от тон почистващи продукти, обикновеният сапун и вода трябва да накара полиетилена отново да изглежда нов.

Екологичен е: Една от най-добрите причини за използването му за големи пластмасови конструкции като оранжерии е, че той се рециклира. Като се имат предвид масивните конструкции, които са изградени с пластмаса, има смисъл да се използва материал, който има тази способност.

Cultivation Foils

От всичко казано дотук става ясно, че пластмасата е един от най-добрите избори за изграждане или закупуване на оранжерия. Въпреки това, докато търсите пластмасов материал, не забравяйте да изберете най-добрия доставчик, който може да гарантира най-качествения продукт на пазара. Ние можем да ви помогнем с това!

Ако имате желание да се сдобиете с полетиленов парник, можете да се свържете с нашите експерти за консултация!