ClickCease
 • +359 8998 779 97
 • Нови Искър, Ул. Герой №1

9 съвета за начинаещите в хоби градинарството

Вероятно и вие си мислите, че това да се занимаваш с градинарствто е фасулска работа! За начинаещите обаче, процесът може да е смущаващ. Това да поддържате разнообразни растения живи и здрави не е толкова лесно, колкото да забиете няколко семена в земята и да ги оставите да растат.

Градинарството обаче не е толкова страшно или толкова сложно, колкото изглежда. Ако изберете правилните растения и следвате няколко основни съвета, можете да се насладите на процъфтяваща градина дори като начинаещ. Кой знае? Може би вашето нахлуване в тази нова за вас област дори ще ви насърчи да опитате някои по-сложни проекти през следващите години.

Garden tools and flower pots in the garden.

Ако искате да се насладите на процеса като начинаещ, вижте съветите, които сме подготвили за вас в тази статия. Те трябва да ви помогнат да започнете и да направят процеса за вас по-малко сложен. Съветите, които сме подбрали работят независимо дали отглеждате цветя, зеленчуци или билки. Опитайте ги и вижте дали ще ви вдъхнат малко повече самочувствие в занаята ви.

№1 Съобразите растенията с вашата географска зона

Първата стъпка в успешното градинарство е да се уверите, че растенията, които решите да отглеждате, могат да оцелеят във вашия климат. Някои растения са по-уязвими на студ , а други на топлина. Трябва да сте внимателни за това кога да ги засеете, за да имат благоприятни шансове за растеж и да не хвърляте усилията си на вятъра. 

Нормално е да объркате първите няколко пъти, но не позволявайте на това да ви откаже. Важното е, ако допуснете грешки, а вие определено ще допуснете да се учите от тях и да извлечете максимума, за да не ги повтаряте и да вървите смело напред. 

   Това ви дава добра основа, върху която да изградите градината си.

Подгответе почвата си

Не всички почви са еднакви и служат за едни и същи цели. Всъщност има шанс да се наложи да промените почвата си като добавите хранителни вещества към нея, за да я направите подходяща за отглеждане на растения. Освен това ще трябва да я проверявате, за да сте сигурни, че достатъчно количество въздух, вода и хранителни вещества могат да се придвижат през нея към вашите растения.

Това как точно да се грижите за почвата зависи отчасти от това какъв вид е тази, с която разполагате. Като начинаещ градинар обаче, вие трябва да се съсредоточите върху добавянето на хранителни вещества (например използвайки домашен естествен тор) в дълбочина от 15-20 см. След като почвата ви е мека и лесна за манипулиране с лопата, тя трябва да бъде достатъчно аерирана, за да могат растенията ви да процъфтяват.

Има разнообразие от богати на хранителни вещества материали, които можете да добавите към вашата градина. Сега ще изброим някои от тях

 • Компост
 • Тор 
 • Борова слама
 • Мулч

Освен това почвата ви трябва да се отцежда добре. Застоялата вода може да навреди на вашите растения и да увеличи появата на болести по растенията. Не забравяйте да тествате дренажа си, преди да засадите вашите растения.

Gardening tools and spring flowers in the garden. Gardening concept.

Изберете място с достатъчно слънце

Преди да започнете да изкопавате градината си, изберете място, на което има достатъчно слънчева светлина за растенията, които искате да отглеждате.

Повечето се нуждаят от около 6 часа пряка слънчева светлина на ден. Ако ги засадите на сенчесто място, те може да не процъфтяват. Наблюдавайте как слънчевата светлина осветява двора ви през деня. Изберете място, което получава необходимото количество светлина и го отбележете, за да не се налага да повтаряте процеса ако случайно забравите.

Разбира се, ако отглеждате растения, които предпочитат сянката, вместо това ще искате да потърсите зони от вашия двор, които са по-защитени от слънцето. Как да разберете колко слънчева светлина е необходима? Проверете опаковката на растението. Трябва да е описано кратко и ясно. Изучете двора си, за да определите най-доброто място за поставяне на градината и да успеете да придадете на вашите растения толкова слънце или сянка, колкото им е необходимо.

Планирайте оформянето на градината си

Всеки вид растение има свои уникални нужди. Разпръснатите лози, подобно на тиквените растения, се нуждаят от място за разстилане. Някои растения, като например слънчогледа, растат на високо, докато други остават близо до земята. Ако погледнем дините, те изискват много слънчева светлина, докато други се нуждаят от повече сянка.

За да сте сигурни, че всяко растение във вашата градина се радва на слънце и пространство точно толкова от колкото се нуждае, планирайте цялостно преди да засадите. Искате да избегнете проблеми като скуош, който расте върху босилек или слънчоглед, засенчващ любимите ви дини.

Ако имате нужда от помощ за визуализиране на оформлението на вашата градина, винаги можете да я скицирате. Виждайки го записано, това може да улесни откриването на потенциални проблемни области, докато все още имате време да ги поправите.

Gardener raking leaves in the garden

Водете си градинарски дневник

Ако сте начинаещ градинар, вие най-вероятно искате да се поучите възможно най-много от вашите усилия. Най-добрият начин да запомните наученото от година на година е да водите записки.

Използвайте този дневник, за да скицирате оформлението на вашата градина. Запишете какво отглеждате, кога го засаждате и как се грижите за него. Правете бележки за това как расте всяко растение. Можете да използвате стар фотоалбум, за да съхранявате пакети със семена, снимки и изображения на растения, които искате да отглеждате в бъдеще.

side view of focused gardener making notes in notebook while checking plants in garden

Засадете, когато студовете са на път да отминат

Добре е да разучите кога настъпва първата слана и кога последната. Ще трябва да засадите около последната дата на застудяване, за да избегнете това да загубите вашите растения от минусуви температури.

Това означава засаждане след средната последна дата на замръзване или засаждане на вашите растения вътре и пресаждането им, когато последната дата на замръзване е отминала. Това също означава да се уверите, че вашите растения имат време да растат, да цъфтят, да дадат плодове и да завършат жизнения си цикъл, преди да настъпи първата слана през есента.

Започнете скромно

Може да имате визия за огромен двор пълен с цветя и растения. За първата си градина обаче трябва да започнете по-семпло, защото още нямате уменята да се справите с по-големите предизвикателства. Фокусирайте се върху определен малък размер и започнете да надграждате постепенно и сигурно.

Ключът е да започнете с парче земя, което е управляемо. Щом схванете идеята сами ще усетите кога да натиснете газта и да увеличите територията си.

garden

Засадете разнообразни растения във вашата градина

Като начинаещ градинар, не искате да създавате градина, която е твърде голяма. Искате да запазите нещата управляеми, докато се учите на тънкостите в занаята. Въпреки това, може да искате да засадите различни растения в първата си градина. Засаждането на няколко различни вида има няколко предимства:

 •  придава на градината по-красив вид;
 •  позволява да се наслаждавате на цветя и зеленчуци през цялото лято и есен;
 • като засаждате както едногодишни, така и трайни насаждения, не е нужно да презасаждате градината си от нулата всяка година;
 • по този начин се насърчават пчелите и другите опрашители, защото имат цветя, които да използват през целия вегетационен период.

Не забравяйте да мулчирате

Битката за запазване на вашата градина, напоена и без плевели, никога не свършва! Можете да наклоните везните във ваша полза и да излезете победители в тази битка, като мулчирате.

Мулчирането е термин означаващ процес на покриване на почвата със слой материал с една или всички долуизброени цели:

 • запазване влажността на почвата
 • предотвратяване растежа на плевели
 • увеличаване плодородието на почвата
 • декорация

Един слой мулч има няколко предимства. Първо, помага за задържането на влага, така че по-малко вода се изпарява и вашата градина остава влажна. Второ, мулчът обезкуражава растежа на плевелите, което е добра новина за вашите растения и за вас.

Planting flowers in the garden, garden tools, flowers

Заключение: След като прочетохте тази статия, вие знаете много повече за трудностите, които ще изпитате с първите си стъпки в градинарството и какво да предприемете, за да постигнете успехи и да се радвате на добре свършената работа. Ние от Парник Бг ви пожелаваме успех!