ClickCease
 • +359 8998 779 97
 • Нови Искър, Ул. Герой №1

Разсад • 5 чести грешки при отглеждането на разсад

Ако изпитвате вълнение от засаждането на семена, но чувствате, че постигате смесен успех година след година, може би правите някои от тези често срещани грешки.

Цел номер едно при отглеждането на собствени растения е да се произвеждат здрави и процтфтяващи разсади, които да оцелеят през изпитанията и неволите на открито, след като бъдат поставени в градината.

Фокусирането върху няколко от най-важните фактори, които са свързани с отглеждането на страхотна реколта, ще ви помогне да надминете началния си успех и да надскочите досегашните си постижения в градината.

Когато всъщност знаете какво правите, целият процес ще стане много по-забавен, което е една от основните причини да засадите свои собствени семена и да се занимавате с градинарство любителски, нали? А сега нека разберем заедно кои са най-често срещаните грешки при отглеждането на разсад!

Gardening and planting

Грешка №1: Не знаете кои семена трябва да засадите на закрито

Има два много различни метода за засаждане на зеленчуци: със семена направо в градината отвън (директно засяти) или с разсад.

Разсадът представлява млади растения от зеленчукови и полски култури, произведени в култивационни съоръжения или в градини, които се разсаждат за доотглеждане.

Някои зеленчуци се чувстват по-добре, когато са засадени в градината като семена, а други не.

Не искате да губите време и ресурси, като засаждате нещо, което после ще се превърне в разочарование. Това са много усилия хвърлени на вятъра.

Като цяло следните зеленчуци се представят най-добре, когато са започнати на закрито:

 • босилек;
 • броколи;
 • брюкселско зеле;
 • зеле;
 • карфиол;
 • целина;
 • ядки;
 • патладжан;
 • къдраво зеле;
 • праз лук;
 • чушки;
 • люспи;
 • шалот;
 • домати

Повечето многогодишни билки също са доста подходящи за засаждане директно. Тъй като най-вероятно ще ви трябава много малко количество от всяка билка, ние ви предлагаме да купувате билкови растения, вместо да започвате от нулата с тях.

Многогодишните билки са чесън лук, майорана, мента, лук, риган, розмарин (в по-мекия климат), градински чай, естрагон и мащерка. 

Има няколко зеленчука, които се справят добре, независимо дали са директно засадени или пресадени, така че в крайна сметка това е вашият избор.

Трябва да съсредоточите усилията си върху тези зеленчуци, които получават тласък в израстването още като се отглеждат на закрито и преди да се отправят към градината.

Градинарите, които живеят в по-студен климат с по-кратки сезони, често стартират своите растения вътре, за да им дадат предимство. Това гарантира, че ще имат достатъчно време да пораснат в пълен размер, щом са навън в градината. Чушките, патладжаните и доматите попадат в тази категория.

Производството на разсад е рутинна практика за някои производства. Пример за това е тютюна в България. Отглеждането на културата директно от семена е почти невъзможно при почвено-климатичните условия в нашата страна.

Harvesting tobacco leaves with harvester tractor

Грешка №2: Не започвате да отглеждате семената си в правилния момент

Чудите се кога е момента да започнете да засаждате? Гледате от други хора в Интернета, но пак сякаш на тях им се получава, а на вас не нали?Проблемът идва от това, че всичко зависи от това къде живеете и в коя част на България се намира вашата градина. Ако следите каналите на градинари в Америка, то е нормално нещата при вас да не вървят.

Най-лесният начин да разберете кога да засадите всеки зеленчук, билка или цвете на закрито е да създадете свой собствен персонализиран начален календар.

Ако засадите растенията твърде рано, те ще се разраснат и ще са много големи, преди да дойде време да ги пренесете в градината. Но ако направите разсада твърде късно, растенията ще бъдат слаби по време на засаждането и може да не се справят толкова добре срещу плевели, насекоми и болести.

Календар за засаждане, създаден за вашата градинска зона, ще ви позволи да останете точни в дългосрочен план и да започнете в най-доброто време за вашата градина. Ако точно започвате, попитайте вашите съседи, които отглеждат растенията, които вие искате да засадите. Те най-вероятно ще ви дадат много подробна информация за това как точно отглеждат всяко растение, как и кога започват засаждането.

Друг вариант би бил да направите малко проучване в Интернет и да видите дали можете да намерите календар за вашия район. Винаги внимавайте с източниците на информация относно градинарството, уверете се, че са с добра репутация и може да им се има доверие.

Planting flowers in the garden, garden tools, flowers

Грешка №3: Не слагайте семената в евтина почва

Почвата, в която засаждате семената си, е един от най-важните фактори за здравето на вашия разсад. Хранителните вещества в този микс са това, което ще храни растенията ви и ще им помогне да растат до момента, в който са готови да бъдат преместени във вашата градина.

Един знак, че вашата почвена смес е с по-ниско качество, е когато растенията започват да пожълтяват, докато са все още в саксиите си. Това означава, че са изразходвали наличните хранителни вещества в почвата.

Когато това се случи, вашите растения ще продължат да влошават качеството си и поради отслабеното си състояние , те ще бъдат по-податливи на вредители и болести, когато ги преместите в градината.

Искате вашият разсад да остане наситен и тъмнозелен през цялото време, когато се грижите за него в дома си. Това ще гарантира, че е в оптимално здраве.

Здравия разсад е в състояние да се бори с плевелите, вредителите, болестите и всички останали сили в градината, които го заплашват.

Planting Garden Plants

Грешка №4: опитвате се да отглеждате разсад пред прозореца си

Няма начин да не знаете, че зеленчуковите растения се нуждаят от светлина отгоре. Помислете за любимата си местна оранжерия, където пазарувате или органжерията на вашия съсед. Техните растения винаги изглеждат невероятно, нали? Следващия път, когато сте там да разгледате, погледнете над себе си.

Какво виждате? Най-вероятно е стъкло или пластмаса. Техните растения изглеждат толкова здрави и щастливи, защото получават светлина отгоре от светлините в оранжерията или слънцето.

Когато се опитате да отглеждате разсад пред прозорец, той получава светлина само от една посока (точно така отстрани), което означава, че ще расте на височина (търсейки повече светлина), но ще бъде слаб.

Това е точно обратното на това, което искате да се случва. Най-здравите растения са по-ниски и леки и в никакъв случай не са изпънати и високи.

Micro green sprouts growing edible plants on windowsill against window, seed germination at home

Грешка №5: Не знаете от какви условия имат нужда семената, за да покълнат

Може да бъде изключително разочароващо, когато полагате изключителни усилия, но резултатът липсва. Често това е защото усиливята са насочени в грешната посока. Някои зеленчуци, като краставиците, покълват доста лесно. Други, като чушките, могат да бъдат значително по-трудни и да изискват много специфични условия за да това се случи.

Разбира се, най-добрият начин да сте успешни в разсада е да се уверите, че давате на всеки вид семена това, от което се нуждае.

Нещо много важно, което често се пренебрегва е температурата на почвата – различните зеленчуци, които отглеждате, предпочитат различни температури, за да покълнат.

По принцип зеленчуците от пролетния сезон, като броколи и маруля, покълват по-добре на по-ниска температура, а други растения като доматите и чушките предпочитат топлината.

При оптималната си температура семената покълват бързо и равномерно. Това, което се счита за най-голямо предизвикателство, е когато семена като тези на чушките например, се нуждаят от много топли почвени условия.

Planting flowers in the garden

Друг пропуск е влагата: семената трябва да са постоянно влажни, и можете да използвате покълваща камера, за да сте сигурни, че не изсъхват.

Съществена грешка се прави и относно въздуха: Семената се нуждаят от кислород, за да растат и да произвеждат въглероден диоксид като страничен продукт. Уверете се, че има циркулация на въздуха в саксиите. Не уплътнявайте почвата, като я трамбовате силно с ръце. В противен случай, семената може да се задушат.

Светлината е друг пренебрегван, но изключително важен елемент: Повечето семена покълват най-добре при тъмни условия, поради което покриваме семената с пръст, когато ги засаждаме. Изключение правят някои видове цветни семена. Уверете се, че сте проверили гърба на пакета, когато слагате семена от цветя, за да откриете дали имат специална нужда от светлина, която да им помогне да покълнат.

Заключение

Както научихте в тази статия, засаждането е една част от процеса, а грижата за разсада в продължение на седмици или месеци, е съвсем друго нещо.

Ако искате вашите растения да процъфтяват, след като ги поставите в градината и да притежават силата да отблъскват вредители и болести, трябва да сте сигурни, че се грижите за тях правилно, след като са покълнали в къщата ви.

Ако искате да осигурите перфектните условия за вашите растения, свържете се с нас. Ние от Парник БГ предлагаме висококачествени оранжерии с гаранция за качество и многогодишен опит на българския и гръцкия пазар.