ClickCease
  • +359 8998 779 97
  • Нови Искър, Ул. Герой №1

Най-предпочитани сортове домати

Доматите са едни от любимите плодове на българите. ⁣Да, прочетохте правилно – технически доматите са класифицирани като плодове! Те имат едновременно сладък и солен вкус, божествена комбинация от естествена захар и киселинност. Невероятно е колко разнообразна употреба намират те в менюто ни. Използваме ги за всичко – салата, мезе, пици, сандвичи и какво ли още не!

Лятото е точно зад ъгъла, което означава, че множество пресни домати, които имат страхотен вкус, се задават на хоризонт. Разширете знанията си за доматите като прочетете тази статия и няма да съжалявате.

Голям месест домат

Те са едни от най-големите представители на това растение. Обикновено са червени или розови, като понякога се раждат и лилави, тъмни или жълти плодове. Супер предпочитани са за правенето на сандвичи, заради сочния вкус, който дават. Също така заради размерите си могат да се използват за повече сандвичи от други като чери доматите.

Feta with tomato and rocket sandwich

Te са пълни с витамини, които носят ползи за здравето и могат, наред с много други неща, да намалят стреса и да укрепят здравето ви.

Също така е важно да се отбележи, че те са богат източник на витамин С, който помага за подържането на силен имунитет. Един среден на размери плод осигурява 40 процента от дневните ви нужди от това хранително вещество и е страхотно за изграждане на крепко здраве.

Розови домати

Този вид е един от най-вкусните. Те са специални, защото историята им е обвързана с легенда. Вярва се, че първите семена са пренесени от Цариград в село Куртово Конаре (село в Южна България) от Александър Димитров, познат още като дядо Александър през 1896.

Чудите се как ги е пренесъл? Сложил е семената в бастуна си и така те са останали незабелязани. Дори във въпросното село има ежегоден фестивал на чушките, доматите и занаятите, който се провежда всяка година вече повече от десетилетие и е в края на септември месец.

Съществуват буквално стотици видове, като най-често избираме тези, които ни допадат на вкус и аромат. Днес сме подбрали 4 сорта, за които да ви разкажем! ⁣

Pink organic tomatoes on the green plate

Сливови домати

Този сорт има почти цилиндрична форма и малко семена, което ги прави идеални за сушене. По-малките  често се наричат ​​гроздови домати. Те могат да са с различни цветове като жълти, червени, оранжеви, розови и дори черни.

Също така са много ароматни, защото имат няколко пъти повече витамини, оксиданти и захари от останалите сортове. Предимствата на този вид са, че са устойчиви на топлина и горещите дни не им влияят особено, за разлика от други видове. Освен това не хващат лесно болести и заради тези си качества са много търсени и предлагат висока доходност на търговците, които ги произвеждат и продават.

Те растат високо и затова трябва да бъдат връзвани след определен момент от развитието си.

A man kneeling and sorting fresh picked vegetables, plum tomatoes.

Жълти домати

Te са златисто-жълти на цвят, като се характеризират с по-големия си размер. Точно размерът им ги прави много удобни за рязане, когато се приготвят за салата например. Те също така имат високо съдържание на вода. Доста са сладки и често на вкус са по-меки и по-малко киселинни от червените домати, тъй като различните пигменти образуват различен баланс на захари и киселини. 

Те са добър източник на витамин А, калций, желязо, сяра и калий. Съдържат прилично количество витамин С, макар и не толкова, колкото червените. Също така при тях липсва мощния антиоксидант ликопен.

Large yellow tomatoes with basil

Чери домати

Te обикновено са много по-сладки от големите си събратя. Размерът и цветът при тях са в широка гама, тъй като има стотици разновидности. Някои хора описват вкусът им, когато са узрели, като фин баланс на сладко и тръпчиво. Подобно на всички други сортове, чери могат да бъдат класифицирани въз основа на това как растат, тъй като техните растения разстат в две различни форми: определена и неопределена.

Определените сортове растат на храстовидни растения с къси лози и дават само една реколта на сезон, докато неопределените сортове са дълги и разтегнати лозови растения, които дават плодове непрекъснато през целия сезон.

А сега нека разгледаме и за здравословните ползи от консумацията.

Освен че са с високо съдържание на фибри и витамин С, те имат и здравословна доза други витамини и минерали, които са от съществено значение за доброто здраве, включително витамин В-6, който помага на тялото ви да метаболизира протеините и подпомага когнитивното развитие и мозъчната функция. Присъства и витамин А, който помага на тялото ви да произвежда бели кръвни клетки и помага на сърцето, белите дробове и бъбреците да работят правилно.

Cherry tomatoes

Зелени домати

Те се срещат по-късно през есента, когато слънцето не е достатъчно силно и плодовете узряват по-трудно. Макар да не са вкусни като останалите видове, те по нищо не им отстъпват по здравословни ползи и също имат в себе си полезни съставки.

Интересен факт е, че трябва да се избягва консумацията в суров вид, защото се натрупват токсични вещества в организма. Когато обаче има термична обработка или ферментация, въпросните вещества бързо се неутрализират. 

Те съдържат антиоксиданти, витамини А, С и К, както и желязо, фосфор и всички основни витамини от В-комплекса. В тях също така се намира алкалоида томатин, който е обект на изследвания заради потенциалните му свойства за борбата с рака.

Green tomatoes in the greenhouse . Agriculture concept.

Съществуват буквално стотици видове, като най-често избираме тези, които ни допадат на вкус и аромат. Днес бяхме подбрали 5 сорта, за които да ви разкажем в повече детайли. Ако пък сте от хората, които искат да си отгледат собствена реколта, непременно се свържете с нас.

Стремим се да задоволим изискванията на хоби и на професионалните производители, предлагайки съвременно решение по отношение на производството, изработката и монтажа на оранжерии! Свържи се с нас за безплатна консултация!

    Leave a Reply

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *