ClickCease
 • +359 8998 779 97
 • Нови Искър, Ул. Герой №1

Съвети за засаждане и отглеждане на ягоди

В тази статия разберете повече за ягодите и как да ги направите част от градината си.

Най-добрите плодове, които някога ще опитате, ще дойдат от градини, защото когато са поднесени от натуралната си среда, те съдържат в себе си богат ароматен вкус, който се губи в супермаркетите.

Насладата от топящият се в устата вкус, когато са прясно набрани, е само една от причините да ги отглеждате сами. Като първите плодове, които узряват през пролетта, те са страхотна част от всяка градина.

Здравите и малки растения процъфтяват, когато се засаждат в правилно подготвени лехи или редове. Можете също така да ги оставите да се разпростират над горната част на стената. 

Curly brunette is holding strawberries in greenhouse

Основни съвети за отглеждане на ягоди

 • Засадете ягодите през пролетта или есента в зависимост от географското ви местоположение. Подземните градини, повдигнатите лехи и контейнерите са отлични площи за отглеждане.
 • Осигурете им място за бегачи, като ги засадите на половин метър разстояние. Те могат да бъдат отглеждани по различни начини, но се уверете, че получават 8 или повече часа слънце.
 • Можете и да обогатите своята почва, като смесите отлежал компост или друга богата органична материя. Помислете и за саксийна смес за растения ако ще ги отглеждате в контейнери.
 • Избягвайте овлажняването на листата, когато ги поливате.
 • Насърчавайте отличното производство на ягодовите плодове, като държите растенията подхранени с тор.
 • Берете узрелите ягоди сутрин и ги охлаждайте веднага.

Жизнен цикъл на ягодите

Успехът с тези растения изисква да разберете техния жизнен цикъл. Подобно на повечето издръжливи трайни насаждения, ягодите загиват през зимата и започват да растат енергично, тъй като почвата се затопля през пролетта. След като дават плодове, което се случва между февруари и юни (в зависимост от географското местоположение), много видове дават бегачи с бебешки растения по върховете. Ако се чудите какво е бегач, то това няма нищо общо с тичането. Така се наричат различни видове стълбчета, които излизат от тях и правят дъщерни растения. Тези бегачи често се коренят наблизо, но остават прикрепени към майчиното растение. Някои сортове също така дават малко или никакви бегачи.

Strawberry plant. Blossoming of strawberry. Wild stawberry bushes. Strawberries in growth at garden

Важно е да знаете, че обикновено защото са изтощени от производството на потомство, ягодите си вземат период на почивка през втората половина на лятото. 

Отглеждането им попринцип не трябва да изисква толкова много работа през този период и общо взето тогава можете да си починете. И въпреки че може да изглежда, че нищо не се случва с ягодите през септември, растенията са заети през есенните месеци с това да развиват скрити пъпчици, които ще растат на следващата пролет.

Почва, засаждане и грижи

Както вече разбрахте, ягодите се нуждаят от поне 8 часа излагане на слънце всеки ден и предпочитат слабо киселинна почва. Ако почвите във вашия район са естествено алкални, най-добре е да ги отглеждате в полуцилиндри или други големи контейнери, пълни с първокачествена почва за саксии. Те могат също да се впишат в тежка глина, която трябва да бъде щедро коригирана с компостирани листа или напълно изгнили дървени стърготини.

Garden strawberry and trees

След смесване на около 10 или повече сантиметра компост, можете да сложите глинеста почва в издигнати могили, за да подобрите още по-стабилно отводняването. Ако почвата ви е песъчлива, просто обработвайте, за да премахнете плевелите, и смесете около два и половина до три сантиметра слой богат компост или тор.

Много сортове ягоди с нетърпение дават потомство, така че е най-добре да ги раздалечавате на четиридесет и пет до петдесет сантиметра разстояние един от друг.

Има няколко разновидности, които обаче дават малко и рядко имат бегачи. В този случай те могат да бъдат на разстояние от 18 сантиметра един от друг. Можете да проверите на етикета на растението за точни подробности относно разстоянията ако ви е трудно да определите.

Не забравяйте да ги поставите така, че корените им да са добре покрити с пръст, но централната растяща пъпка или короната да е изложена на светлина и чист въздух. Това също е много важно. Ако заровите короната, растението може лесно да изгние. Поливайте ги добре. Всеки вид мулч – от черна пластмаса до борова слама до настъргани листа – ще поддържа почвата влажна и растенията чисти.

Очаквайте вашите растения да започнат да цъфтят в началото на пролетта  и да бъдат посещавани от пчели и други опрашващи насекоми, преди да могат да дават плодове. При топло, слънчево време плодовете узряват около 30 дни след оплождането на цветовете.

Дневните неутрални сортове дават плодове непрекъснато през целия сезон, до първата слана. Те не са чувствителни към промени в количеството дневна светлина, както другите видове ягоди.

Strawberries

Остраняване на проблеми при отглеждането на ягоди

Често се случва така, че охлювите правят дупки в ягодите точно когато започват да узряват. Органичният мулч насърчава охлювите, така че в областите, където охлювите са проблем, от помощ ще ви бъде пластмасов мулч (или каучуков такъв)

Друг проблем е, че през лятото няколко гъбични заболявания причиняват образуването на тъмни петна по листата. Изрязването или косенето на ягодовата зеленина и разграбването й през летния период може да прекъсне жизнения цикъл на някои ягодови вредители и болести.

Несъмнено най-лошите вредители обаче са птиците. За да предотвратите кражбите от тези нахалници покрийте растенията с леки мрежи за птици, когато плодовете започнат да узряват.

Понякога  хората се притесняват, че плодовете им са малки поради горещината и сушата. Нека това не ви безпокои, защото след като започнете да поливате и времето се подобри, новият плод трябва вече да бъде с нормални размери.

Събиране и съхранение

Разбрахте, че трябва да берете ягодите сутрин, когато те са още хладни и трябва веднага да ги поставите в хладилника. След това те могат да бъдат замразени, изсушени или направени на сладко или консерви.

След цялата изслушана информация трябва да сте много по-уверени, когато се заемете с това начинание. Помнете, че всеки допуска грешки и нещата никога не са идеални, но прясно набраните ягоди, които сами сте отгледали винаги са вкусни!

Strawberries in green house

Ако се нуждаете от специалист, който може да ви помогне да изгардите оранжерия, в която да отглеждате своята реколта, неперменно се свържете с нас! Вече повече от десетилетие Парник БГ помага на хората да се радват на здрава реколта!

  Leave a Reply

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *