ClickCease
  • +359 8998 779 97
  • Нови Искър, Ул. Герой №1

С какво се пръскат доматите след засаждане

Градинарите, отглеждащи домати, обикновено обичат да имат няколко спрея под ръка, за да подобрят здравето и добива на реколтата и да решат избегнат очакваните проблеми. Изберете възможно най-безопасните продукти за вашата реколта, като избягвате тези с думите „предупреждение“ или „опасност“ на етикета. 

Фунгицидите и инсектицидите трябва да бъдат етикетирани за целевото насекомо и на тях трябва да е посочено, че е безопасно да се използва върху зеленчукови култури. Етикетът винаги е последната дума за това как и кога да използвате спрея върху вашите домати.

Ще започнем с хранителните спрейове

Epsom солите съдържат магнезий и сяра, които са от съществено значение за силните, храстовидни растения като доматите. Напръскайте растенията с една супена лъжица соли Epsom, разтворени в галон вода, не повече от веднъж месечно. 

Използвайте спрея върху бледи, венисти растения каквито са плодовете когато бавно узряват. Спрейовете от морски водорасли се справят със бледи, отпуснати домати за броени дни. Съединенията и хормоните в тях осигуряват основни елементи и улесняват растението да усвоява храненето от почвата.

Спрейове за насекоми

Bacillus thuringiensis, екологично чист спрей, убива доматените рогови червеи и плодовите червеи. Той е формулиран за ларви на насекоми и няма да навреди на хората, домашните любимци или дивата природа. 

Спреят е най-ефективен, когато въпросните ларви на насекомите са много млади. Инсектицидните сапуни и градинарските масла са безопасни инсектициди, които могат да се използват за лечение на редица проблеми с насекомите, включително листни въшки и брашнести бъгове.

 Тези спрейове трябва да влизат в пряк контакт с насекомите, за да бъдат ефективни, така че напръскайте растението старателно и не забравяйте долната страна на листата.

Цветни спрейове

Когато нощните температури са под 60 градуса по Фаренхайт или над 70 градуса и когато дневните температури са над 92 градуса в продължение на няколко дни, цветята на доматите падат, без да оставят плодове. 

Не можете да направите нищо за високите температури, но когато проблемът е в ниските температури, ще ви помогне спрей с цвят. Спрейовете с цветове съдържат хормони, които насърчават оплождането.

Профилактика на заболяванията

Повечето болести, които заразяват доматените растения, не могат да бъдат излекувани, така че фокусът трябва да бъде върху превенцията. Най-добрата профилактика на заболяванията е правилното разстояние и подрязване, за да се осигури добра циркулация на въздуха и проникване на слънчева светлина, а има и няколко спрея, които могат да помогнат. 

Млечният спрей помага за предотвратяване на гъбични заболявания. Можете да си направите спрей, като разреждате разтворено мляко на прах или обезмаслено мляко в размер на една част мляко и девет части вода. 

Пръскайте доматните растения няколко пъти месечно до лятото. Млякото също така дава на растението доза калций. Фунгицидните спрейове от мед и сяра също са ефективни за предотвратяване и контролиране на разпространението на гъбични заболявания.

Какво е Медният сулфат и защо да го използвате

Медният сулфат познат още като син камък е неорганично вещество. Външно това е прах с високо съдържание на лазурно-сини кристали. Той се разтваря добре във вода. Основната му цел е борбата с гъбични и вирусни заболявания.

Лекарството има ефект върху протеините, денатурира ги, като напълно елиминира болестта от растението . Той се използва не само за обработка на култури, но и на помещения като оранжерии.

 Не е съвместим с вещества, разтворени в алкали, както и съдържащи фосфор или състоящи се от органични вещества. Медният сулфат често се използва като тор и подпомага  разсадът от домати ако започва да изсъхва.

Предимства и недостатъци

Основните предимства са следните:

  • продължително действие – до 1 месец след обработката доматите ще бъдат под защита;
  • мултидисциплинарно приложение, което ви позволява да се справите със заболявания и вируси на 100%, покривайки не само разсад от домати, но и мястото на засаждане;
  • ниска цена;
  • икономическа консумация на веществото;
  • способността да пръскате храстите с плодове и да ги ядете след минимален период от време.

За съжаление има недостатъци при използването на син камък. Те включват:

  • предозирането може да нанесе щети на растенията;
  • трудно е да се определи необходимата доза

За съжаление, няма 100% гаранция за изчезване на болестите по доматите. Ако решите да се подсигурите по-стабилно и освен обработка на почвата и семената, сте решили да дезинфекцирате оранжерията – използвайте сярна бомба. След като спре да тлее и произвежда дим, не влизайте в нея в продължение на 3 дни.

Източници: How to dilute properly and how to use copper sulfate to sprinkle tomatoes

Sprays Needed for Tomato Plants