ClickCease
  • +359 8998 779 97
  • Нови Искър, Ул. Герой №1

Отглеждане на ягоди в саксия – мисията възможна

Всеки вид ягода може да дава плодове, когато се отглежда в саксия. Ягодите, раждащи през юни, ще ви дадат една основна реколта в началото на лятото през приблизително двуседмичен период.

 И едновременно неутралните и вечно растящи ягоди предлагат по-дълъг сезон от сортовете, които се появяват в началото на юни. Дневните неутрални растения произвеждат плодове спорадично през лятото, а постояно растящите ще ви дадат две до три реколти всеки сезон. 

Въпреки това, вечно растящите дават по-малки плодове, както и по-малко бегачи, отколкото другите сортове. За да увеличите шансовете си за успешна реколта, следвайте тези стъпки за отглеждане в саксии.

Първата стъпка е да подготвите растенията

Можете да започнете с ягодите от голи коренчета или от трансплантации. Те веднага ще изглеждат буйни и красиви в контейнерите, но ще трябва да изчакате спящите голи корени, за да установят и произведат листа.

 Тези растения не обичат претъпканите условия, така че засадете само три ягодови растения на квадратен метър почва. Тъй като корените им са доста плитки, измервайте повърхността на саксията, за да определите площта стига тя да не се стеснява рязко.

Втората стъпка е да добавите почва

Напълнете саксията с рохкава, глинеста смес, която ще задържа влагата, но бързо ще отцеди излишната вода. Не забравяйте да използвате такава с дренажен отвор в дъното.

Третата стъпка е да засадите ягодите

Засадете растения така , че короните им което е мястото, където стъблото се среща с корените са точно над повърхността на почвата. Направете малка могила в сместа за саксии и разстелете корените върху нея. 

След това ги покрийте до короната със смес от саксии и полейте добре почвата. Добавете още от сместа, ако е необходимо, след като почвата се утаи от поливане, но не покривайте короната с пръст.

Четвъртата стъпка е да прецените къде грее слънцето 

Поставете саксията на място, което получава поне шест до осем часа слънце всеки ден, за да осигурите по-добър разстеж. Ако слънчевата светлина идва само от една посока, завъртете контейнера на всеки три до четири дни, ако е възможно растенията да растат равномерно. 

Също така, уверете се, че растенията са защитени. Това, че те са в саксии, не означава, че вредителите не могат да ги достигнат. Насекомите, птиците и гризачите все още ще бъдат привлечени към вашите растения, така че ги пазете защитени с мрежа или ограда.

Петата стъпка е да поливате качествено

Поливайте ягодите си, когато почвата се чувства суха на около 1 инч под повърхността. Не искате растенията да седят във вода или влажна почва. 

Затова се уверете, че почвата остава леко влажна – не суха или прекалено водниста – за да се осигури най-добрата среда за образуване на плодове. По принцип почвата в контейнерите изсъхва по-бързо от почвата на земята.

Трябва също така да имате предвид, че по този начин дългите периоди на горещо и сухо време може да изискват поливане два пъти дневно.

Шестата стъпка е да храните ягодите си

Повечето контейнерни растения се възползват от допълнително хранене. Хранете ягодите си на всеки три до четири седмици с балансиран течен тор.

 Не забравяйте да нанесете балансиран тор и през есента, тъй като растенията ще започнат да образуват многогодишни пъпки в короната, които ще се превърнат в цветя и плодове през следващата година.

Друго много важно нещо е да осигурите зимна защита

Растенията  произвеждат най-добре, ако им е позволено да престоят през зимата. Въпреки това, корените могат да замръзнат в по-студени райони и някои контейнери ще се напукат, ако бъдат оставени на ниски температури. 

Можете да преместите контейнерите си в неотопляем гараж или под палуба за зимна защита. Поливайте само когато почвата стане прекалено суха. 

Също така може да успеете да мулчирате и около контейнера и да го оставите на място.

А сега ще ви кажем няколко причини за отглеждане на ягоди в саксии

Първата е пространство: те са компактно растение и дори градинари с ограничено пространство обикновено могат да управляват няколко саксии.

На второ място красота: Някои сортове ягоди дават цветя, които приличат на миниатюрни диви рози, което ги прави едновременно естетически и вкусни.

Третата е удобство: Можете да имате саксии с ягоди в близост до вашата кухня или кът за сядане на открито за лесно бране.

Също така да не забравяме важната борба с вредители, болести и химикали: Отглеждането на ягодови растения извън земята може да помогне за намаляване на проблемите с вредителите, както и бактериални и гъбични заболявания. Също така е по-лесно да предотвратите нежеланите химикали за тревни площи и градини, като пестициди и хербициди, да удрят вашите растения.

Нека чуем и за различните видове контейнери 

Независимо дали става въпрос за специализирана ягодова саксия, висяща кошница или сеялка, използвайте контейнер с добър дренаж. Или няколко дренажни отвора в дъното на контейнера, или множество дупки в  него ще свършат работа.

Обикновенно имат сравнително малка коренова топка и могат да се отглеждат в контейнери с диаметър от 10 до 12 инча и дълбочина 8 инча. Колкото по-малък е обаче контейнерът, толкова по-често ще трябва да поливате.

Освен това синтетичните саксии и саксиите със светъл цвят ще поддържат корените по-студени от тъмните цветове и естествените материали, които провеждат топлината, като глина и метал. 

И за финал ще научите кога да заменим ягодите в саксии

Дори и с най-добра грижа, ягодите са краткотрайни трайни насаждения. Вашите растения вероятно ще трябва да бъдат заменени приблизително на всеки три години, когато продукцията им намалее и те започнат да умират.

 Можете обаче да отрежете бегачите и да ги поставите в саксията, за да създадете нови растения безплатно.

Източници: How to Grow Strawberry Plants in Pots

How to Plant a Strawberry Pot