ClickCease
  • +359 8998 779 97
  • Нови Искър, Ул. Герой №1

Кой е най-вкусният сорт ягоди

Можете да купувате ягоди целогодишно в супермаркети, но дори и през сезона, те са скъпи и рядко имат добър вкус като домашно отгледаните плодове.

Можете да ги купите като растения, отглеждани в саксии, като бегачи които ще ви бъдат доставени по поръчка по пощата или да ги отглеждате от семена. Ние ще ви кажем всичко, което трябва да знаете за отглеждането, вида и дори вкуса им.

Ще започнем с това че има няколко различни вида ягоди

Те биват ранни и късни сортове, вечно носещи, ремонтантни които са също така познати като вечни, и алпийски. Съветваме ви да отглеждате комбинация от видове и можете да се наслаждавате на сладостта им в продължение на няколко месеца през лятото, като избягвате пренасищането. 

Можете да закупите колекции – избрана комбинация от растения дори онлайн.

Делят се и на ранни, средно и късно сезонни сортове

Ранните летни плодове се появяват от средата на юни до началото на юли; средните  от края на юни до средата на юли и късните сортове виреят през целия юли. Изберете комбинация от трите и ще берете ягоди в продължение на много седмици.

Чуйте и кои сортове препоръчваме

Когато става въпрос за ранни сортове се доверете на „Honeoye“ заради техния  сладък вкус; тези с името „Кристин“ произвеждат големи, топящи се в устата плодове. ‘Gariguette’ има продълговати плодове с неповторима сладост.

Когато се оглеждате за нещо от средата на сезона:

‘Cambridge Favorite’ има страхотен мирис; ‘Соната’ е устойчива на атмосферни влияния; ‘Хапил’ се справя добре на по-сухи почви; а ‘Манил’ е ароматен френски сорт.

Щом нещата опрат до късния сезон:

„Флоренция“ има тъмни, сладки плодове и е устойчива на болести; ‘Fenella’ може да издържа добре щом има силен дъжд; а ‘Симфония’ се справя добре дори на по-мрачно време 

Добра идея е да се спрете и на така наречените вечно носещи

Известни също като ремонтантни или вечни ягоди, те доставят посеви на малки, нередовни изблици през цялото лято и биват спрени само от студовете през есента. 

Ще получите редовни шепи за вашата зърнена закуска само от малък парцел, а това определено си заслужава като се има впредвид колко сладки са те.

Друга предпочитана опция са алпийските ягоди

Дребните плодове на алпийски също познати като диви ягоди имат страхотен вкус. Тези малки, жилави растения процъфтяват в полусенки и правят полезно почвеното покритие под други култури. Те дават плодове от пролетта до есента и често се продават заедно с билкови растения, като също така можете да ги отглеждате от семена.

Как да получите най-добрата реколта от ягоди

За да получите най-добрите култури, погрижете се за вашите растения. В саксии използвайте смес от равни части от многофункционален компост. 

Добавете добре изгнил оборски тор или компост към леглата и използвайте растителна храна като течен доматен тор. Поставете слама или ягодова постелка под плодовете, за да бъдат чисти. Октомври е подходящо време за засаждане, така че може да се създаде добра коренова система, докато е хладно и влажно.

Най-добрите на вкус идват от тези в естествената почва – растенията, отглеждани в саксии със стандартен патентован компост, дават плодове, които са по-горчиви по вкус. 

Което не означава, че не трябва да отглеждате и да се наслаждавате на ягоди в контейнери – милиони го правят, а вкусът е наред, вероятно все пак по-добър от тези, които може да купите от супермаркета …… но ако искате нещо перфектно и задоволяващо, опитайте да ги отглеждате в земята. 

И ако ги слагате в саксии от какъвто и да е тип, защо да не опитате компост на основа на глина или да добавите малко стерилизирана глинеста смес към тази за потапяне, това може да промени вкуса на ягодите ви. 

Изглежда, че компостът за саксии прави плодовете малко „остри“ и им липсва розовата закръгленост. Все още е приятно за ядене, но може и много по-добре.

Със сигурност ще искате да нахраните ягодите си, за да помогнете на растенията да развият вкуса си; гладуващите растения, дори да изглеждат достатъчно здрави, няма да ви дадат плодове с добър аромат. 

Парник БГ ви подсеща, че изборът на тор тук е ключов – искате такъв с много калий, защото е доказано, че растенията, хранени с фураж, богат на калий, развиват повече захар и по-добър вкус! Фуражът за домати е най-известният тор в тази категория, лесно е да се намери и използва. 

Източници: How to grow the sweetest Strawberries

Strawberry Varieties

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *