ClickCease
  • +359 8998 779 97
  • Нови Искър, Ул. Герой №1

Тайни за отглеждането на домати

Доматите са любима култура за много домашни градинари и дори начинаещите могат да имат успех, когато ги отглеждат за първи път. Но ако наистина искате да подобрите своите умения в тази област и да пожънете по-големи и по-добри добиви от всякога, ще ви споделим няколко „търговски тайни“. 

Докато някои от тези тайни за отглеждане на разстенията  включват съвети за засаждане на и здраве на почвата, други са фокусирани върху това как да се грижим правилно за растенията през целия вегетационен период. Въпреки това, всяка от тези тайни има за цел да ви помогне да сведете до минимум работата, като същевременно увеличите реколтата.

Тайната номер едно:

Фосфорът е голяма работа

Доматите обичат слънцето и имат нужда от най-малко 6 часа слънчеви лъчи на ден за да растат идеално. Но знаехте ли, че те също се нуждаят от богата на хранителни вещества почва с особен фокус върху достатъчен фосфор? 

От големите три растителни макрохранки [азот (N), фосфор (P) и калий (K)], фосфорът е този, който насърчава развитието на здрави корени в много цветя и плодове. Градинарите, които прехранват разстенията си със торове с високо съдържание на азот, имат големи, листни зелени домати с малко цветя и плодове.

Вместо да използвате тор с високо съдържание на азот, една от най-лесните тайни за отглеждането е да изберете органичен гранулиран тор, който е малко по-висок във фосфора както ще забележите на средното число на торбата която купите.

Той осигурява форма на бавно освобождаващ се фосфор, който е на разположение на растението през целия вегетационен период, без също да трупа излишък от азот. 

Знаем че в началото звучи сложно, но бързо ще свикнете и резултатите ще ви радват.

Съвет номер две: pH на почвата е от значение

Въпреки че повечето градинари нямат представа какво е рН на почвата им, този важен брой влияе значително върху производството на реколтата. Идеалното рН на почвата за максимално усвояване на хранителни вещества от домати е между 6,2 и 6,5.

Това означава, че когато pH на почвата ви е в рамките на този диапазон, корените на растението могат да абсорбират най-голямото разнообразие от хранителни вещества. Инвестирайте в висококачествен комплект и следвайте инструкциите внимателно.

Тайна номер три : Топлата почва е равносилна на по-бърз старт

Доматите са култура обичаща топлото време. Те не понасят студове и ниски температури. 

Загряването на почвата преди засаждането подобрява ранния растеж на корените и подпомага растенията по-качествено. Това е тайна за отглеждане, която много градинари не винаги обмислят. 

За да затоплите почвата преди да засадите реколтата си, я покрийте с черен пластмасов лист или черен биоразградим мулч за две седмици. Пластмасата абсорбира слънчевата енергия и затопля почвата.

Оставете я така за няколко седмици и след това я свалете преди засаждане или изрежете дупки в покривалото и засадете доматите точно през него.

Ако изберете последния вариант, печелите бонус защото пластмасата също помага за борба с плевелите през вегетационния период.Някои градинари не обичат да използват нищо пластмасово около хранителни растения, така че ако случаят е такъв за вас, използвайте биоразградимия мулч или пропуснете използването на тази тайна за вашата градина.

Тайна номер четири : Замислете се за защита

Ако искате тайна за отглеждане на домати, която можете да използвате за начален старт на сезона или ако искате да съберете реколтата няколко седмици по-рано от съседите, помислете за използването на някакъв вид защита от атмосферни влияния.

Не забравяйте, че те обичат горещото време, но заобикалянето на новозасадени трансплантации с някакъв вид изолация ви позволява да засадите по-рано от колкото бихте по принцип.

Потърсете защитни пластмасови изолатори с двойна стена с форма на конус, които пълните с вода.

Водата задържа топлината през деня, отделяйки я през нощта, за да поддържа растенията топли. Използвайте по едно около всяко растение през първите няколко седмици след засаждането. 

Когато времето се затопли, източете го и го извадете. Друга тайна за отглеждане е използването на глинени дренажни тръби, пресечени наполовина по дължина.

Подпрете половин дренажна тръба срещу всяка страна на вашия доматен кол и над растението. Глината поглъща слънчевата топлина през целия ден и след това я освобождава през нощта. 

Тези тръби няма да предпазят доматените растения от тежки студове, но ще помогнат при леките и ще им помогнат в хладното пролетно време.

Тайна номер пет: Подходете дълбоко или хоризонтално

За разлика от другите градински зеленчуци, доматните растения са в състояние да образуват корени по цялото им стъбло които са наречени адвентивни корени. Умните градинари се възползват от това, като засаждат домати за трансплантация или много дълбоко, или хоризонтално, като погребват колкото се може повече от стъблото. 

Дълбокото и хоризонтално засаждане на домати води до обширна коренова система, която е по-способна да се справи със сушата и да получи достъп до хранителни вещества в почвата.

Без значение колко висок е вашият случай за трансплантация, по време на засаждане използвайте палеца и показалеца си, за да защипете всички листа с изключение на горната част.

 След това или изкопайте дупка достатъчно дълбоко, за да заровите растението чак до основата на най-ниския оставащ лист или изкопайте хоризонтален изкоп и поставете стъблото на растението настрани в изкопа. След това погребете растението, като огънете внимателно върха нагоре, така че да стърчи от почвата.

Тайна номер шест: Разхлабените корени са по-добри от стегнатите

Когато извадите домат за трансплантация от неговия контейнер или пакет от клетки, погледнете добре корените. Те вероятно кръжат около вътрешността на контейнера, за да образуват плътна, заплетена маса. 

Преди засаждане използвайте пръстите си, за да разкъсате кореновата топка и да я разхлабите. Не се притеснявайте; не трябва да бъдете внимателни с този процес.

 Изкопайте и издърпайте корените. Когато засаждате, кореновата маса не трябва да е във формата на контейнера. 

Разхлабването или разкъсването на корените преди засаждането ги насърчава да се разпространят в съществуващата почва, вместо да продължават да кръжат около формата на саксията. Накрая разстелете разхлабените корени в дупката, преди да ги покриете с пръст.

Съвет номер седем: Винаги интерплантираите

Търсите ли тайна за отглеждане на домати, която да помогне за намаляване на вредителите? Интерплантацията е отговорът! 

Никога не ги засаждайте сами, a винаги с няколко приятели. Билките от семейство моркови, като копър и кориандър, са чудесни растения за придружаване на доматите. 

Те осигуряват нектар за паразитните оси, които помагат на градинарите да контролират доматените червеи. Сладкият алисум е друго чудесно цвете за придружител. 

Той осигурява нектар за няколко вида сирфидни и тахинидни мухи, които преследват вредители като листни въшки, белокрилки, листни буболечки и плодови червеи от домати. 

Тайна номер осем : поздравете за добре дошли пчелите

 Доматните цветя са самоплодни, което означава, че са в състояние да се опрашват сами), но се нуждаят от вибрации, за да съборят прашеца, за да оплодят цветето и да произведат домат. Въпреки че силните ветрове са способни да вибрират цветята на доматите, пчелите вършат много по-добра работа. 

Те извършват това, което се нарича „опрашване с шум“. Те вибрират в полетните си мускули , докато нектарът върху цветята, като разклащат полена, докато вървят. 

Ние от Парник БГ съветваме да насърчавате пчелите във вашата доматена градина, като засаждате много от любимите им цветя. Списъкът включва баптизия, боровинки, слънчоглед, шишарки, флокс и лупин. 

Източници: Tomato growing secrets for a big harvest

Growing Tomatoes – 7 Simple Secrets To Grow Your Best Crop Ever!