ClickCease
  • +359 8998 779 97
  • Нови Искър, Ул. Герой №1

Десертни сортове грозде, които не се пръскат

Сигурно сте чували, че антиоксидантните свойства на гроздето предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи, които са основна причина за развитието на кожния рак. Това е и причината есенният плод да намира все по-широко приложение и в козметиката.

От друга страна, неотдавна учени са установили, че редовната консумация на грозде може да намали рисковите фактори за възникването на деменция и Алцхаймер, a също и да подсили паметта.

За ползите на гроздето е казано и написано много, затова днес в тази статия ще ви запознаем с най-популярните сортове десертно грозде, които даже не е нужно да се пръскат с препарати, за да останат цели и свежи плодове. 

Освен че всички те имат прекрасен аромат и свеж вкус, могат да ви бъдат и верни помощници в приготвянето на най-различни десерти.

Ето и някои от видовете: 

Траминер

Траминерът е може би най-известният сорт бяло десертно грозде. Узрява септември и е много сладко и ароматно.

Ципата му е доста по-дебела, но предимството е, че се бели лесно, а и е изключително подходящо за направата на вино.

Сензо

Сензо е стар френски сорт. Разпространен най-много в Южна Франция. Той е включен в стандартния асортимент на Молдова и Украйна. У нас сорт Сензо се среща главно във Врачанска област (Оряховски район).

Той е винен сорт, но гроздето му е много добро и за консумация в прясно състояние. Когато е засаден на подходящи почви, от гроздето на сорта Сензо се получава доброкачествено червено вино.

Хамбургски мискет

Хамбургският мискет е средно голям, разклонен, силно рехав вид грозде. Зърната на този сорт са средно големи, овални, сладки, със силен мискетов вкус.

Гроздето е приятно за ядене и подходящо за съхраняване. Използва се за гроздов сок, компоти, както и за приготвяне на мискетови вина и ракии.

Велика

Един от търсените сортове от любителите, заради големите гроздове и много едрите и хрупкави зърна, е именно Велика. Ципата е тъмночервено-виолетова, а сокът е безцветен.

Самите гроздове на този сорт грозде Велика не съдържат семки. Негов голям плюс е и фактът, че не се рони.

Кашмиш

Кашмиш пък е розов сорт, отново без семки, с тънка ципа. На вкус е хрупкаво и изключително сладко.

Произходът му е от Молдова и е кръстоска между Кардинал и розов Кишмиш. Самото грозде може дълго време да се запази свежо.

Армира

Белият десертен сорт Армира е ранозреещ сорт бяло грозде, узряващ още към края на юли. Създаден е в Пловдивския аграрен университет. Характеристики:

Гроздът е голям, крилат и рехав, със средно тегло 350 г. Зърното е едро, овално, хрупкаво. Добивът от декар е 1300 -1500 кг. Вирее на височина до 700 м. Подходящ е за асмовидно отглеждане.

Гроздето е сладко и съдържанието на захари достига до 15.7 % и обща киселинност 6.0 г/л. Гроздето издържа на дълъг транспорт и съхраняемост. Лозите са силно растящи. Може да се отглежда при различна надморска височина.

Атика

Сортът Атика е ранозреещ червен безсеменен десертен сорт. Произхожда от Гърция. Гроздовете са много големи и компактни. Зърната са овални или продълговати с лилав цвят.

Ципата е леко дебела. Вкусът е свеж, приятен и неутрален. Използва се за прясна консумация. Сортът е устойчив на сиво гниене и други гъбични заболявания.

ИЗТОЧНИЦИ: 

How to protect grapes from wasps during its ripening

How to get rid of wasps on grapes yourself with improvised means