ClickCease
  • +359 8762 829 44
  • Нови Искър, Ул. Герой №1
 Десертни сортове грозде, които не се пръскат

Десертни сортове грозде, които не се пръскат

Сигурно сте чували, че антиоксидантните свойства на гроздето предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи, които са основна причина за развитието на кожния рак. Това е и причината есенният плод да намира все по-широко приложение и в козметиката.

От друга страна, неотдавна учени са установили, че редовната консумация на грозде може да намали рисковите фактори за възникването на деменция и Алцхаймер, a също и да подсили паметта.

За ползите на гроздето е казано и написано много, затова днес в тази статия ще ви запознаем с най-популярните сортове десертно грозде, които даже не е нужно да се пръскат с препарати, за да останат цели и свежи плодове. 

Освен че всички те имат прекрасен аромат и свеж вкус, могат да ви бъдат и верни помощници в приготвянето на най-различни десерти.

Ето и някои от видовете: 

Траминер

Траминерът е може би най-известният сорт бяло десертно грозде. Узрява септември и е много сладко и ароматно.

Ципата му е доста по-дебела, но предимството е, че се бели лесно, а и е изключително подходящо за направата на вино.

Сензо

Сензо е стар френски сорт. Разпространен най-много в Южна Франция. Той е включен в стандартния асортимент на Молдова и Украйна. У нас сорт Сензо се среща главно във Врачанска област (Оряховски район).

Той е винен сорт, но гроздето му е много добро и за консумация в прясно състояние. Когато е засаден на подходящи почви, от гроздето на сорта Сензо се получава доброкачествено червено вино.

Хамбургски мискет

Хамбургският мискет е средно голям, разклонен, силно рехав вид грозде. Зърната на този сорт са средно големи, овални, сладки, със силен мискетов вкус.

Гроздето е приятно за ядене и подходящо за съхраняване. Използва се за гроздов сок, компоти, както и за приготвяне на мискетови вина и ракии.

Велика

Един от търсените сортове от любителите, заради големите гроздове и много едрите и хрупкави зърна, е именно Велика. Ципата е тъмночервено-виолетова, а сокът е безцветен.

Самите гроздове на този сорт грозде Велика не съдържат семки. Негов голям плюс е и фактът, че не се рони.

Кашмиш

Кашмиш пък е розов сорт, отново без семки, с тънка ципа. На вкус е хрупкаво и изключително сладко.

Произходът му е от Молдова и е кръстоска между Кардинал и розов Кишмиш. Самото грозде може дълго време да се запази свежо.

Армира

Белият десертен сорт Армира е ранозреещ сорт бяло грозде, узряващ още към края на юли. Създаден е в Пловдивския аграрен университет. Характеристики:

Гроздът е голям, крилат и рехав, със средно тегло 350 г. Зърното е едро, овално, хрупкаво. Добивът от декар е 1300 -1500 кг. Вирее на височина до 700 м. Подходящ е за асмовидно отглеждане.

Гроздето е сладко и съдържанието на захари достига до 15.7 % и обща киселинност 6.0 г/л. Гроздето издържа на дълъг транспорт и съхраняемост. Лозите са силно растящи. Може да се отглежда при различна надморска височина.

Атика

Сортът Атика е ранозреещ червен безсеменен десертен сорт. Произхожда от Гърция. Гроздовете са много големи и компактни. Зърната са овални или продълговати с лилав цвят.

Ципата е леко дебела. Вкусът е свеж, приятен и неутрален. Използва се за прясна консумация. Сортът е устойчив на сиво гниене и други гъбични заболявания.

ИЗТОЧНИЦИ: 

How to protect grapes from wasps during its ripening

How to get rid of wasps on grapes yourself with improvised means