ClickCease
 • +359 8998 779 97
 • Нови Искър, Ул. Герой №1

Препарати против оси по гроздето

Когато гроздовете се изпълнят със сладък сок, те се превръщат в любима храна за много оси. Насекомите изсмукват зърната, а след тях остават празни ципи.

Голяма част от стопаните предпочитат да използват примамки, вместо да пръскат гроздето си с препарати.

Например бирени бутилки се пълнят с вода, в която са разтворени захар, оцет и бирена мая. Те се закачат с помощта на парче тел в близост до гроздовете. Тази смес привлича осите, а те влезли веднъж в бутилката, остават там.

Пръскането с наситено-горчив разтвор от пелин и лайка се използва също за отблъскване на атаките от оси. То трябва да се прави неколкократно, за да е ефективно.

Причината да не се използват препарати за пръскане е, че осите нападат вече узрялото грозде, което предстои да бъде обрано.

Така се създава реална опасност от попадането на химикал в организма на хората, ако бъде консумирано гроздето преди изтичане на карантинния срок на препарата.

Поради тази причина се препоръчва пръскането да започне в периода на съзряване на гроздовете. То трябва да се извърши три пъти, през седмица. Когато дойде време за беритба, карантинният срок ще е изтекъл. 

Видове препарати

За третиране на лозята се препоръчват следните препарати:

 • Децис – този инсектицид има контактно стомашно действие. Действието му върху смучещите насекоми е изключително бързо и ефективно.
 • Вазтак – друг инсектицид с контактно стомашно действие, като в допълнение притежава и репелентен ефект. Той действа паралитично на вредителите, като по този начин ги унищожава в кратък срок.
 • Карате зеон –  широкоспектърен инсектицид с аналогично действие и репелентен ефект.
 • Уорант – този инсектицид действа не само при поглъщане, но и при контакт с него. Ефектът от него е изключително бърз и дори насекоми с резистентност към много препарати попадат под въздействието му.
 • Конфидор – инсектицид с въздействие върху нервната система при допир или поглъщане. Силен и ефективен, той влияе и на насекоми, развили поносимост към други препарати.

Ако все пак не сте склонни да пръскате лозето или асмата си, то тогава можете да се възползвате от друг ефективен метод.

Това са чорапчета за гроздове, които възпрепятстват не само осите, но и косовете. Цената за 50 бр. обаче е около 7 лв. Така че евтиното решение е да си ги направите сами.

 Допълнителни съвети

За да се отърват от вредителите лозарите съветват следното:

 • Унищожете гнездата през есента или началото на пролетта.
 • Значително намаляване на броя на вредителите чрез домашни капани от пластмасови бутилки, залепващи платна.
 • Като стръв през пролетта – началото на лятото, е по-добре да използвате протеинови храни – месо, риба. Осите получават храна за растящите си ларви, които се нуждаят от много протеини. Продуктите се поръсват с борна киселина или се поливат с разтвор на инсектициди.
 • Разтвор на сода за хляб със сапун ще може да предпази от атаката на гроздето. В стомаха на насекомото содата причинява повишено образуване на газове, което е опасно за осите и се стига до сигурна смърт. Пръскането се извършва на всеки етап от вегетационния период. Можете да напръскате разтвора, като използвате домакински спрей и бутилка със спрей.

За да се увеличи ефективността на всеки метод, се Парник БГ препоръчва да се комбинират няколко метода за контрол наведнъж.

За малки лозя мрежата ще се превърне в надеждна защита, която не позволява на оси, мухи, птици и други вредители да достигнат плодовете.

ИЗТОЧНИЦИ: 

How to protect grapes from wasps during its ripening

How to save grapes from bees and wasps – do-it-yourself traps for pests