ClickCease
  • +359 8998 779 97
  • Нови Искър, Ул. Герой №1

Как да размножим райска ябълка?

История на райската ябълка

Райската ябълка може да се отглежда успешно при нашите климатични условия в страната. 

За родина на този плод се счита Китай, където от дълбока древност са познавали и прилагали неговите лечебни свойства. В миналото тя е била използвана при лечение на скорбут, при инфекции, възпалителни процеси и др.

В Европа райската ябълка като културно растение е разпространена по-късно, през XVIII век.

В България, този екзотичен вид започва да се отглежда към средата на XX век в южните райони на страната и по Черноморието, от любители овощари с декоративна цел, заради красивите жълто-оранжеви плодове.

По-късно, след като се популяризират хранителните и лечебните качества на плодовете, интересът към културата нараства.

Приложение на плода

Райската ябълка е богата на витамини: С, В (В1,В2,B6), Р, К, Е, на макро и микроелементи – калий, желязо, фосфор, калций, магнезий, мед и др.

Узрелите плодове съдържат каротини (жълто-оранжеви растителни пигменти, които са мощни антиоксиданти), танин, пектин, голямо количество йод.

Те се препоръчват при стомашно-чревни проблеми, при проблеми с щитовидната жлеза, за подобряване на зрението и на имунната система. В узрелите плодове, от захарите преобладава съдържанието на фруктозата, което ги прави подходящи за консумация от диабетици.

Засаждане и размножаване

Райската ябълка е дърво, което достига височина до 10-12 м. Цъфти в края на май. Характерна особеност за този вид е, че освен чрез оплождане дава плод и без оплождане.

Културата се размножава чрез присаждане – за подложка се използва кавказката хурма.

Облагородените дръвчета започват да дават плодове 3-4 години след засаждането.

Райската ябълка има голяма продължителност на живот – над 100-200 години. Срещат се видове на възраст повече от 300-400 години.

Този вид плод може се отглежда на различни типове почви. Той се развива най-добре на дълбоките, с много влага, богати на органични вещества почви, с неутрална реакция.

Райската ябълка е студоустойчива култура. В състояние на покой растенията понасят без проблем отрицателни температури до – 20 градуса. 

Към влагата в почвата тя проявява повишени изисквания особено през периода на цъфтеж и наедряване на плодовете. Продължителното засушаване се отразява неблагоприятно на вегетацията на райската ябълка, води до преждевременен листопад и причинява загниване по плодовете.

Този плод се засажда през есента или рано на пролет в предварително подготвени за целта ямки. При създаване на насаждение с райска ябълка разстоянието между редовете и между растенията в реда трябва да бъде най-малко 5 м.

Преди засаждане на фиданките се препоръчва торене – внасяне в ямките на минерални торове, а при наличност – и на оборски тор. Корените на фиданките се опресняват.

След засаждането растенията се поливат. При прилагането на добра агротехника – почвообработки, торене, резитби и отглеждане на добри сортове опрашители, добивите могат да достигнат 5000-5500 кг. на декар. 

Растителнозащитни пръскания при райската ябълка се провеждат в началото на вегетацията, преди цъфтежа, с медсъдържащи фунгициди.

Културата узрява през втората половина на октомври. Плодовете се прибират, когато достигнат характерната за сорта големина, а по-късно омекват и встъпват в консумативна зрялост.

Дръжката на плода трябва да се реже до чашката. Плодовете на райската ябълка се съхраняват при температура 1-2 градуса и относителна влажност на въздуха над 85%. Те могат да се прибират и след листопада.

Плодовете се консумират пресни, в замразено състояние и изсушени. От тях се приготвят сладка, мармалади, плодови напитки и сладкиши, а от дървесината – скъпи сувенири, музикални инструменти, мебели и др.

ИЗТОЧНИЦИ: 

Malus pumila – Mill.

Which fruit is known as the apple of paradise?