ClickCease
  • +359 8762 829 44
  • Нови Искър, Ул. Герой №1

Компот от дюли – една чудесна есенна комбинация

Отглеждане

Дюлята е овощен вид, който присъства почти във всяка градина. Плодовете ѝ са вкусни, ароматни и много полезни. 

Така че любителите, които я нямат в градината, могат да коригират този пропуск, като си засадят фиданка още през есента.

Отначало младите дюлеви дръвчета имат силен растеж, но след няколко години той затихва.

Разцъфтяването на цветните пъпки започва късно – през септември. Растежът също продължава до късно през есента, а листата падат чак в началото на зимата.

Кисела и тръпчива

Формата на плода напомня на ябълка, покрита е с жълто-петниста кожа, със семена. Месестата част на плода е твърда, много кисела и тръпчива на вкус. 

Тя е ароматна и се използва в производството на сиропи, компоти, желета и ликьори. Този плод чудесно се сервира с чай. 

Благодарение на съдържанието на пектин, тя е чудесна за приготвяне на конфитюри.

Компот от дюли

Необходими продукти:

  • Дюли
  • Захар – по 4 – 5 с.л. на буркан 
  • Клонки индрише 
  • Няколко зрънца карамфил 

Начин на приготвяне на компота: 

Обелете и нарежете дюлите на парчета с дебелина не повече от 2 см и почистете от семките и сърцевината. Почистените плодове пускайте в леко подсолена вода, за да не потъмнеят. После ги бланширайте за 3-4 минути в горещ захарен сироп. 

Пригответе го с толкова захар, колкото буркани имате – по 5 супени лъжици на буркан. След бланширането ги наредете плътно в бурканите, а по желание добавете стръкче индрише и по 2 зрънца карамфил.

Залейте бурканите с горещия захарен сироп до основата на ръба, затворете и стерилизирайте за 20-25 минути. Извадете готовите компоти и ги обърнете с капачките надолу.

Приготвянето на компоти е от изключителна полза, с оглед ползите от консумацията на плода и факта, че през зимата няма изобилие от пресни такива. 

Ползи за здравето 

Сокът от дюля има добър ефект върху сърцето, понижава кръвното налягане, предпазва от чревни проблеми. Екстракти от пресните плодове се използват при лечение на анемия. 

Сиропът от парченца също е изключително полезен – в народната медицина се използва за успокояване на кашлица, лечение на инфекции на дихателните пътища, както и външно – при лечение на изгаряния и кожни раздразнения. 

Друго свойство, което прави плода изключително полезен е, че стимулира метаболизма и се препоръчва при различни видове диети.

 Източници

Quince: Everything You Need to Know About This Underrated Fall Fruit

Quince Compote The Easy Way