ClickCease
  • +359 8998 779 97
  • Нови Искър, Ул. Герой №1

Защо да оборудвате оранжерията с фитолампа?

Отглеждането на растения в закрита конструкция, каквато е оранжерията, е истинско предизвикателство, особено при липсата на достатъчно естествена светлина, необходима за растежа на насажденията.

За щастие, от Парник БГ сме тук, за да ви споделим, че съществуват помощни средства, които значително ще ви улеснят в задачата. Едни от тях са фитолампите.

Научете повече за това какво представляват те и какви са предимствата, за да ги изберете за вашите полиетиленови или поликарбонатни оранжерии.

Какво представлява фитолампата?

Това е специално проектирана лампа, създадена за заместване на естествената светлина, която спомага за развитието на различните насаждения. Тя излъчва няколко спектъра на светлина, оптимизирани за растежа на растенията. Такива са червените, сините, белите.

Повечето фитолампи са оборудвани с голям брой диоди с различни чипове, които да обхванат различните етапи от развитието на дадените насаждения.

Фитолампата предоставя нужната енергия и светлина, която растенията използват за фотосинтезата. Обикновено използват LED или флуоресцентна технология.

В допълнение, могат да бъдат настроени за определени фази от растежния цикъл на растенията, като например растеж, цъфтеж и плододаване, като най-преобладаващи са червените и сините диоди.

Какви са предимствата на фитолампите?

Тези осветителни тела се характеризират с множество предимства, част от които са:

  1. Оптимално осветление – целта им е максимално близко да се доближат до функцията на естествената слънчева светлина, за да могат да осигурят нужните условия за отглеждане на всякакви растения – от орхидеи до чесън и картофи. За целта те използват специален спектър на светлината, който комбинира синя, бяла и червена светлина, нужни за процеса фотосинтеза.
  2. Енергийна ефективност – те се характеризират с нисък разход на енергия, особено тези с LED технологията. Не излъчват обилна топлина, която да разсейва светлината, и са много енергийно ефективни за разлика от други методи за осветление.
  3. Дълъг живот – отново благодарение на технологията, тези помощни средства за отглеждане на растения на закрито имат значително по-дълъг живот в сравнение с други видове лампи, като флуоресцентни или метал-халидни лампи. Те могат да издържат до 50 000 часа, а дори и повече, което ги прави икономични и дълготрайни.
  4. По-малко отделяне на топлина – за разлика от стандартните осветителни тела, те генерират много по-малко топлина. Това ги прави подходящи за използване в закрити пространства, като оранжерии, където контролът на температурата е от значение.
  5. Гъвкавост и контрол – основно предимство е възможността за контролиране на условията, което е важно за отглеждане на насаждения в оранжерии. Интензивността и цветовия спектър на светлината могат да се настройват в зависимост от нуждите на растенията. Това позволява оптимизиране на растежния процес и подобряване качеството на растенията.

Това са някои от основните предимства, които правят тези аксесоари предпочитани от любители и професионалисти в земеделието. Освен това, цените на фитолампите са напълно достъпни.

Защо да изберете оранжерия от Парник БГ?

Парник БГ е мястото, където ще откриете висококачествени полиетиленови оранжерии, както и изработки от поликарбонат, на много достъпни цени с различна големина, отговарящи на вашите критерии.

В допълнение с помощни средства, като LED фитолампи и правилна грижа, в ие ще се радвате на обилна и качествена продукция, независимо дали отглеждате цветя, билки, зеленчуци или плодове.

Работим само с първокласни материали, за да ви предоставим най-доброто – това, което заслужавате.