ClickCease
  • +359 8998 779 97
  • Нови Искър, Ул. Герой №1

Пролетно пръскане на бордолезов разтвор на растенията в оранжерията

С настъпването на пролетните дни и трайното затопляне на времето е време хоби градинарите и професионалистите да започват с подготовката за активния земеделски сезон като се погрижат за своите растения. Като важна част от подготовката се включва и защитата от вредители, която може да ви осигури богата и качествена продукция.

Съществуват много препарати за защита от вредители, като един от най-ефективните мерки за превенция срещу болести и неприятели е пръскането с бордолезов разтвор. Този метод се използва не само в градини, но и е широко срещан в оранжерии, където условията често са идеални за развитие на гъбички и други патогени.

В следващите редове от екипа на Парник БГ ще ви споделим какво представлява този фунгицид, как се приготвя и за кои растения е подходящ.

Какво представлява бордолезовият разтвор?

Това е е широко използван фунгицид в земеделието и градинарството, който се състои от три основни съставки – вода, меден сулфат, познат като син камък, и вар. Разтворът е ефективен в борбата с различни видове гъбички и бактерии, които атакуват растенията. Той образува защитен слой върху листата и стъблата, който предотвратява проникването и развитието на патогени.

Как се приготвя бордолезов разтвор?

Приготвянето на бордолезов препарат изисква точни пропорции и внимание, за да се гарантира неговата ефективност и безопасност за растенията. Като най-популярен за пролетно пръскане е 1-процентовият вариант. За приготвянето на 100 литра от тази течност, нужна за защита от вредители по време на пролетно пръскане, са необходими следните съставки:

  1. Син камък – познат е още като меден сулфат, който следва да се разтвори в топла вода, като използвате дървен или пластмасов съд. Нужното количество е 1 килограм.
  2. Вар – за целта могат да се използват както гасена, така и негасена вар. Ако използвате гасена за пролетното пръскане ще ви бъдат необходими около 2 килограма, а за негасена – 750 грама.
  3. Вода – останалото количество, което се равнява на около 96 литра, е водата, която се смесва с варта. 

Препоръчително е да се използва тестова лента за pH, за да се провери киселинността на течността, която трябва да е между 7 и 8, за да се избегне изгаряне на растенията по време на пролетното пръскане.

За кои растения е подходящ бордолезовият разтвор и какви са ползите от употребата му?

Бордолезовият препарат е подходящ за широк спектър от овощни дървета, зеленчуци и цветя в оранжерии. Той е особено ефективен за предпазване от мана, ръжда, кафяво гниене и други гъбични заболявания. Ползите от неговото използване включват:

  1. Ефективна защита – сред ключовите предимства на този фунгицид е фактът, че той създава бариера, която предпазва растенията от външни инфекции.
  2. Дълготраен ефект – резултатът от защитата остава за дълго време, дори след дъждовен период.
  3. Безопасност за околната среда – съставките са биоразградими и не натоварват околната среда при правилна употреба. Можете да приготвите този препарат и в домашни условия, което да гарантира прецизното изпълнение на рецептата, която следвате.

Защо да изберем оранжерия от Парник БГ?

От Парник БГ предлагаме висококачествени полиетиленови оранжерии и поликарбонатни оранжерии, които са подходящи за отглеждане на различни растителни култури. Предлагаме както стандартни, така и нестандартни варианти, които да удовлетворят нуждите на професионалисти и любители в областта на градинарството.

В комбинация с правилната грижа и пролетното пръскане с бордолезов разтвор, вашите насаждения ще се развиват в здравословна среда.