ClickCease
  • +359 8998 779 97
  • Нови Искър, Ул. Герой №1

Разсад пипер – какво трябва да знаем за неговото отглеждане?

Популярна зеленчукова култура, която може да отглеждате, е пиперът. За да си осигурите качествена и богата крайна продукция, трябва да обърнете внимание на самия разсад, който има ключова роля във финалния резултат.

Кога се сее и кога се прави преместването?

Засяването на разсад на пипер се препоръчва през февруари до март в закрити условия или в средата на март, ако имате отопляемо място. Това позволява на растенията да се развият добре, преди да бъдат трансплантирани на открито.

Когато условията на открито се подобрят, температурите се увеличат и са благоприятни, може да преместите растенията в градината. Необходимо е да следите дали самите растения са достатъчно здрави и укрепнали, за да се справят с външната среда.

Съвети от Парник БГ за отглеждане на разсад пипер

Ако искате да извършите правилно отглеждане на различните видове пипер, включително и черния, е много важно да следвате няколко условия, които са необходими на растенията, за да се развиват и растат:

  • Те са топлолюбиви – важно е да им осигурите температура в диапазон от 22 до 25 градуса. Отглеждането на такава култура в оранжерия при наличие на отопление ще ви осигури целогодишна и добра реколта;
  • Поставете разсада на светлина – ако сте засяли семената в тарелка или някакъв друг съд, преди да извършите тяхната трансплантация, е важно да ги държите на добре осветено място, за да им помогнете да се развият по-бързо и успешно;
  • Поливайте деликатно и умерено – въпреки че те са влаголюбиви, прекомерното поливане може да доведе до загиването им;
  • Правилно позициониране – независимо дали ще отглеждате вашия разсад пипер в градина на открито или парник, е много важно да обърнете внимание на засяването и разположението на отделните растения. Те трябва да бъдат на достатъчно разстояние едно от друго, за да имат място за растеж и да получават добра вентилация, както и да им се осигури дренаж, който да предотврати натрупването на прекомерна влага;
  • Извършете правилно подхранване – за да бъдат устойчиви вашите насаждения и да получите качествена реколта, е много важно да помислите за подхранването. Подходящо е да го направите на няколко етапа, които започват още с появата на първите листа. Има готови схеми, от които може да се възползвате. Те включват четири подхранвания с азот, фосфор, суперфосфат и други. Може да бъде както листно, така и кореново;
  • Пръскане срещу болести и микроорганизми – има много опасности, които дебнат разсада пипер както на открито, така и на закрито. Редовното пръскане със специализирани препарати може да предпази растенията от нападение на вредители, като листни въшки и паяци. Важно е да бъдете внимателни при избора на препарати и да следвате указанията на производителя. Болести, като гниене, краставична мозайка, петносване, могат да увредят значително насажденията ви. Има множество фунгициди и инсектициди, от които може да се възползвате. Те се прилагат чрез пръскане на зелените надземни части на растенията при определена доза на работния разтвор и интензитет.

Защо да се доверите на специалистите от Парник БГ?

Ако искате да си осигурите отлични крайни резултати, богата реколта и лек процес по отглеждане, е много важно да обърнете внимание на горепосочените ни съвети.

Ако искате перфектни условия за отглеждане на вашата земеделска култура, може да се доверите на нашите висококачествени оранжерии, които да осигурят топлината, светлината и защитата, от които вашите насаждения се нуждаят.

Изработките ни са солидни, висококачествени и ще ви позволят да отглеждате любимите си плодове, зеленчуци, билки и цветя целогодишно. Възползвайте се от атрактивните цени на нашите предложения, както и готовите проекти, а при желание, можем да изготвим и нестандартни такива, по ваше желание.

Осигурете най-добрите условия за развитие за разсада пипер.