ClickCease
 • +359 8998 779 97
 • Нови Искър, Ул. Герой №1

Как да се грижим за разсад ягоди?

Ягодите са едни от най-популярните и предпочитани плодове от възрастни и деца. Съществуват много сортове, всеки от които със своите специфични характеристики, но от гледна точка на развитие, видовете преминават през едни и същи етапи.

Как се прави засаждането и защо е важно да обърнете внимание на разсада? От Парник БГ ще ви обясним защо това е толкова важно и какви са стъпките, които да следвате.

Защо грижата за разсада ягоди е толкова важна?

Грижата за разсада ягоди е от съществено значение, за да се осигури успешно и здравословно развитие на растенията и да се гарантира добра реколта на тези вкусни и сочни плодове. Ако искате да отглеждате собствени представители на семейство Розови в градината си или на балкона, важно е да следвате правилните практики за грижа и подходящите техники.

Именно той е много важен за крайния резултат, защото от неговото качество и здравословно състояние зависи последващото развитие, темпове на растеж и количество продукция.

Какви са стъпките по отглеждане на ягоди?

Важно е да разполагате с хубав разсад, желание и търпение. Стъпките, които следва да изпълните, са:

 1. Изберете подходящо място за разсаждане – първата стъпка за успешното отглеждане на този тип растения е да изберете подходящо място за засаждането им. Те се развиват най-добре на слънчеви места. Сутринта е добре да бъдат защитени от пряка слънчева светлина, а следобед – да получават достатъчно осветеност. Поради нежната им структура е препоръчително да избягвате поставяне на насажденията на места, където се наблюдава силна ветровитост.
 2. Подгответе почвата – за да осигурите добро развитие на младите растения, почвата трябва да бъде добре подготвена. Подхранете я като добавите компост или хумус, за да подобрите структурата ѝ и да обогатите със съответните хранителни вещества, като калий, азот и други. Почвата трябва да бъде добре обработена, за да се избегне задържането на вода около корените на растенията.
 3. Изберете подходящи сортове – съществуват различни сортове, които се отличават по размер, вкус и сезон на узряване. Изберете сортове, които са подходящи за вашата климатична зона и които притежават устойчивост към болести. Това ще ви помогне да постигнете оптимално качество на плодовете.
 4. Правилно засаждане – грижливо поставете корените на разсада в дупки, направени на разстояние от около 30 см една от друга. Залейте добре с вода след поставянето.
 5. Редовно поливане – ягодите обичат влажна почва, затова редовното поливане е от съществено значение. Постарайте се да поддържате почвата влажна, но не прекалено. Поливайте рано сутрин или след залез слънце, за да избегнете изгаряне на листата и корените на растенията.
 6. Подхранване с торове – това са растения, които изискват обилно подхранване, за да развият здрави и обилни плодове. Използвайте богати на хранителни вещества торове, специално предназначени за ягоди. Прилагайте необходимото количество, посочено от производителя.
 7. Поддръжка на растенията – премахвайте болни или изсъхнали листа и плодове от растенията, за да предотвратите разпространението на болести и за да подобрите качеството на продукцията. Подрязвайте горните части на растенията след края на сезона, за да стимулирате растежа на нови издания. Изберете схема за пръскане с цел защита от вредителите. Внимавайте за вредители като паяци, афиди и други, които могат да повредят ягодите. Използвайте биологични препарати или домашни решения с инсектицидно и фунгицидно действие.
 8. Редовно бране на плодовете – плодовете трябва да бъдат обрани, когато узреят напълно.

Спазвайки тези съвети и насоки, ще можете да се грижите за разсад ягоди по ефективен и успешен начин.

Можете ли да отглеждате разсад ягоди в оранжерия?

Искате да се грижите за разсада си на закрито? Оранжерията предоставя идеални условия за растеж и развитие, което може да доведе до по-ранно узряване на плодовете и увеличена продуктивност.

Освен това, избирайки този метод на отглеждане, вие получавате:

 • Защита от екстремни условия – оранжериите предоставят защита от вредни въздействия, като прекомерна влага, силен вятър, градушки и много ниските температури;
 • Контрол на околната среда – в парниците имате възможност да контролирате температурата, влажността и осветлението. По този начин може да създадете оптималните условия за отглеждане и развитие;
 • По-рано узряване на плодовете и по-богата реколта – благодарение на контролирания климат в оранжерията, добивът може да се наблюдава значително по-скоро. 

Защо да се доверите на Парник БГ?

Ако търсите конструкция, която да защити вашия разсад от болести, вредители и непредвидени метеорологични условия, може да се свържете с нас. Оранжериите, които изработваме, са оптимални за отглеждане на плодове, зеленчуци, билки и цветя, а условията, които може да поддържате в тях са повече от отлични за растеж и развитие на растения от различни семейства и сортове.