ClickCease
  • +359 8998 779 97
  • Нови Искър, Ул. Герой №1

Кога се сее разсад домати за оранжерия и как да го отглеждаме?

Един от най-важните фактори, за които трябва да се погрижите, ако планирате отглеждане на домати в оранжерия, е засяването и грижата за разсада. До голяма степен, в комбинация с грижите, като поливане, осигуряване на добри температурни условия и предпазване от вредители, качеството на разсада отговаря за реколтата от различните сортове в оранжерията.

От екипа на Парник БГ даваме подробна информация, която да ви бъде необходима в процеса по засаждане и отглеждане на тези вкусни плодове.

Кога се сее?

Сеенето на домати за отглеждане на открито и закрито се различава най-вече във времето, подходящо за извършване на тази първа стъпка от отглеждането на земеделската култура.

Всички сортове са топлолюбиви и светлолюбиви, което означава, че за да започнат своето развитие, е необходимо поддържането на постоянна температура. Смята се, че за да покълнат семената се нуждаят от 20-22 градуса и умерена влажност. Тези температурни условия се наблюдават през пролетта, като в зависимост от регионите могат да бъдат през ранна или късна фаза на сезона.

В оранжерия обаче поставянето на разсада домати може да се случи още в края на февруари или началото на март, като тук отново зависи от някои фактори – наличие на отоплителна система, изкуствено осветление, топлоизолация на конструкцията, местоположение на парника и много други.

Стъпки по засяване на разсад домати за отглеждане в оранжерия

Има някои основни стъпки, които трябва да се следват с конкретна последователност, както и важни аспекти, на които да обърнете внимание:

  1. Изберете подходящи семена – изборът на качествени семена е от съществено значение за успешното отглеждане. Можете да избирате между различни сортове. Едни от най-популярните в България са Момини сълзи, Биволско сърце, Идеал и други. Уверете се, че семената са свежи и съответстват на вашите предпочитания за вкус и размер на плодовете, както и на условията, които вашата оранжерия и регион предлагат.
  2. Подгответе подходяща почва – използвайте специална почва за сеене или торф, явяваща се най-подходящата. Повечето любители и професионални градинари предпочитат черноземната. Важно е нейното pH да бъде в диапазон от 5.8 до 7. Трябва да бъде добре дренирана и богата на хранителни вещества, като фосфор, калий, магнезий. За по-добра хранителна стойност и контрол на болестите, можете да добавите компост към почвата.
  3. Сеене на семената – поставете семената на домати в саксии или сандъче за разсад, като ги поставите на дълбочина от около 1 см. Разставете ги на разстояние от около 2,5 см едно от друго. После покрийте семената с почва и леко натиснете, за да ги засадите равномерно.
  4. Поддържайте подходяща температура и влажност – за успешното развитие на разсада на домати в оранжерия, температурата трябва да бъде между 21 и 24 градуса. Можете да използвате нагревателна фитолампа или отоплителна система.
  5. Осигурете достатъчно светлина – разсадът на домати изисква много светлина, за да расте правилно и устойчиво. Ако нямате достатъчно естествена светлина от слънцето, може да използвате флуоресцентни или LED лампи, които да осигурят необходимото осветление. Разгледайте различните видове фитолампи, които са икономични и предпочитани.
  6. Разреждане на разсада – след като достигне височина около 5 см и има поникнали листа, трябва да направите разреждане, като оставите само най-силните и здрави.

Защо да изберем оранжерия от Парник БГ?

Освен подходящ сорт домати, както и добре отглеждан разсад, ще се нуждаете и от качествена оранжерия, където да се развиват вашите насаждения и да ви дадат голяма реколта.

От Парник БГ ви предлагаме висококачествени конструкции, изработени от първокласни и издръжливи материали, като полиетилен, поликарбонат, стъкло. Те са солидни, устойчиви на лоши метеорологични условия и предлагат много добра топлоизолация, която е необходима за отглеждането на домати.

Изработваме и нестандартни варианти, в зависимост от вашите предпочитания, като цените, на които работим, са повече от атрактивни и достъпни за всеки професионален или любител градинар.

С нашите добре изработени оранжерии, които предоставят редица предимства, ще засеете своята земеделска култура с лекота и ще получите богата реколта с минимални усилия.